Der mangler faglærte, men: Praktikpladser til unge rasler ned

Antallet af praktikpladser til unge på erhvervsskolerne er faldet voldsomt på kun få måneder.
På bare et år er antallet af praktikpladser faldet med over 4.000 pladser. Fagforbundet 3F frygter, at det vil skræmme unge fra at tage en erhvervsuddannelse. Personerne på billedet har ikke med sagen at gøre.
På bare et år er antallet af praktikpladser faldet med over 4.000 pladser. Fagforbundet 3F frygter, at det vil skræmme unge fra at tage en erhvervsuddannelse. Personerne på billedet har ikke med sagen at gøre. Foto: Scanpix / Arkiv

På kun et år er antallet af praktikpladser til de unge på erhvervsskolerne faldet med hele 4.258 pladser. Og især de sidste tre måneder er det gået stærkt ned ad bakke. Fra februar til april i år er der indgået 15 procent færre uddannelsesaftaler i forhold til sidste år, skriver Fagbladet 3F.

På bare et år er antal praktikpladser faldet med hele seks procent - fra 72.099 elever til 67.841. Samtidig stiger antallet af elever i skolepraktik. Det seneste år er elever i skolepraktik vokset med fem procent, og under det ligger en voldsom stigning fra februar til april på hele 19 procent. Der er ifølge 3F's beregninger 11.111 praktikpladssøgende elever.

- Man fremstiller det som om, at stort set ingen erhvervsuddannelser kan gennemføres på grund af manglen på praktikpladser. Og det er jo ikke rigtigt. Det drejer sig om meget få uddannelser, hvor det er problemet, siger Lars Goldschmidt, der er ny formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Bestyrelserne,

- Det er ikke det samme som at sige, at vi ikke skal arbejde som små bævere for at få flere praktikpladser - for dét skal vi, understreger han.

Forbundssekretær i 3F Søren Heisel mener, at de manglende praktikpladser er en del af årsagen til, at de unge vælger erhvervsuddannelserne fra.

- Vi skal kunne vise de unge, at hvis de vælger vores gode, stærke og fremtidssikrede erhvervsuddannelser, så kan de også regne med, at der er praktikpladser. Det kan vi ikke i dag, siger Søren Heisel, der mener, at der skal findes en løsning, hvor det bliver gratis for den enkelte virksomhed at sende eleven på skole.

- Der skal findes en god løsning på det her. Og jeg håber, at det kan lade sig gøre under de aktuelle trepartsforhandlinger. Vi er jo alle enige om problemet, og statistikkerne taler deres tydelige sprog, siger Søren Heisel.

De nye tal om mangel på praktikpladser kommer samtidig med at bygge-, handels- og transportbranchen oplyser, at der mangler faglærte danskere til at bestride de ledige job.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.