Administration 

Der bliver et Uber-hedt 2016 for fagbevægelsen

LO-formand Lizette Risgaard skal i arbejdstøjet i det nye år, hvor hun blandt andet skal til trepartsforhandlinger med Lars Løkke og  bekæmpe Uber.   (Foto: Foto: Erik Refner, Scanpix. )

Lizette Risgaard og Bente Sorgenfrey får et travlt 2016, hvor de skal lægge arm med en borgerlig regering i sparehumør. De skal til trepartsforhandlinger og tackle varme politiske kartofler som indslusningsløn og Uber.

Fagbevægelsens topfolk kan lige så godt indstille sig på, at 2016 bliver endnu et år, hvor de skal stå tidligt op for ikke at slå sig på virkeligheden.

Både LO-formand Lizette Risgaard, FTF-formand Bente Sorgenfrey, FOA-formand Dennis Kristensen, 3F-formand Per Christensen og alle de andre i fagbevægelsens top må finde boksehandskerne frem, for det nye år vil byde på et hav af slagsmål.

Og hvis man ikke vil knockoutes af ideologiske frontalangreb fra Liberal Alliance og Venstre eller have et blåt øje af Uber, er det med at være godt udrustet.

Om kort tid sender statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) invitationerne ud til trepartsforhandlinger.  LO, FTF, Akademikerne, DI og Dansk Erhverv mødes med regeringen i håb om, at de kan lave store aftaler omkring blandt andet indslusningsløn, uddannelse og beskæftigelsespolitik.

Indslusningsløn en glohed kartoffel

En indslusningsløn omkring 70 kroner til flygtninge er en glohed kartoffel. Både regering, arbejdsgivere og fagbevægelse kan se, at det er uholdbart og økonomisk helt uoverskueligt for statskassen, hvis ikke det lykkes at skaffe arbejde til tusindvis af flygtninge.

Dansk Flygtningehjælps Andreas Kamm er en varm fortaler for indslusningsløn, fordi han tror på, at den kan være trædesten til et arbejdsmarked, hvor mindstelønnen ligger langt over en hund. Også den liberale tænketank Cepos har sammen med dele af den borgerlige lejr meldt sig i jubelkoret, der messer indslusningsløn som løsenet på alle integrationsproblemer.

Men slagsmålet om indslusningsløn er kommet for at blive. Fagbosserne kan advare nok så meget om løntrykkeri og livsfare for den danske model. Sandheden er, at det ikke vil hjælpe

Indtil nu har fagbevægelsen afvist al snak om indslusningsløn og henvist til, at arbejdsgiverne allerede har mulighed for at ansætte flygtninge med for eksempel løntilskud eller i virksomhedspraktik. Men hidtil har arbejdsgiverne ikke benyttet sig særlig meget af de eksisterende ordninger og har dermed en stor del af ansvaret for den dårlige integration, mener fagbevægelsen.

Frygt for løntrykkeri

Frygten i fagbevægelsen er, at indslusningsløn vil være vejen til at presse de danske lønninger ned og betyde et working poor-arbejdsmarked som i Tyskland.

Fagbevægelsens top er også bange for, at deres arbejdsløse medlemmer bliver efterladt på perronen, hvis arbejdsgivere får mulighed for at ansætte flygtninge til langt under dansk lønniveau.

Men slagsmålet om indslusningsløn er kommet for at blive. Fagbosserne kan advare nok så meget om løntrykkeri og livsfare for den danske model. Sandheden er, at det ikke vil hjælpe en hujende fis, så længe ledigheden blandt flygtninge og indvandrere er tårnhøj og koster statskassen tocifrede milliardbeløb årligt.

Stivnakket fagbevægelse duer ikke

- Når det kommer til indslusningsløn, duer det ikke, at fagbevægelsen er stivnakket, lød svadaen fra en topminister for nylig. Hverken regeringen eller de store ansvarlige politiske partier på Christiansborg kan nemlig tåle, at integrationen ikke virker, og at flygtningene fortsætter på offentlig forsørgelse. Derfor skal man omkring trepartsbordet finde en fælles vej til at få flygtningene ud på arbejdsmarkedet.

Udfordringen med at få flygtninge og indvandrere sluset ud på det danske arbejdsmarked bliver det altdominerende politiske tema i 2016. Det kan godt være, at modellen ikke bliver indslusningsløn, men så vil regeringen insistere på, at der findes et alternativ.

Og derfor bliver LO og FTF nødt til for en stund at droppe deres protektionisme af den danske model og præstere nytænkning, der på samme tid sikrer, at flygtningene får en chance på det danske arbejdsmarked, og at den danske aftalemodel ikke forvitrer. Det mener i hvert fald en del politikere på Christiansborg, og det er det pres, som LO og FTF skal manøvrere i.

Uddannelse på bordet

Uddannelse vil også få topprioritet til trepartsforhandlingerne. Manglen på kvalificeret arbejdskraft udfordrer mange danske virksomheder. Lagt sammen med at mange faglærte nærmer sig pensionsalderen, og stadig færre unge tager en erhvervsuddannelse, er det en tikkende bombe under dansk industri og eksport.  Derfor skal der findes en løsning på, hvordan arbejdsstyrken opkvalificeres.

Her skal fagbevægelsen tages i ed og slås for en aftale, der sikrer flest mulige penge og fleksibilitet til at sikre livslang læring. Men der skal også kæmpes for flere praktikpladser og nye bevillinger til erhvervsskolerne, hvis det skal lykkes at friste 16-årige Emma og 17 årige Frederik til at blive sosu eller smed.

Kamp for arbejdsmiljø og seniorordninger

Tilbagetrækningsalderen kommer på bordet. I fremtiden skal vi arbejde stadig længere, men det betyder også, at sosuer, industriteknikere, håndværkere og andre faggrupper risikerer kun at få ganske kort tid på pension, fordi de bliver slidt ned inden alderdommen. Her vil Bente Sorgenfrey og Lizette Risgaard meget gerne lægge arm med Løkke i håb at få flere midler til at sikre seniorordninger og et bedre arbejdsmiljø.

Og apropos et brutalt arbejdsmiljø, der fælder den ene danske lønmodtager efter den anden, skal fagbevægelsen også i kamp for at få regeringen til at tilbagerulle nogle af de besparelser, som er gennemført i Arbejdstilsynet.

Duel om platformsøkonomi

Lizette Risgaard & Co. skal også i duel med højrekræfter om den såkaldte platformsøkonomi, der vokser vildt for øjeblikket. Og det handler ikke bare om privat udlejning af ens bolig via AirBNB eller anden hyggelig deleøkonomi, mener fagbevægelsen.

Deleøkonomi er nemlig big business. Taberne er ifølge LO både de ansatte, der presses på løn og ansættelsesvilkår uden overenskomst, men også det danske velfærdssamfund, der går glip af skattekroner og dermed reel deleøkonomi.

Transportfirmaet Uber bliver uden tvivl et af de områder, der kommer til at give fagbevægelsen hovedbrud i det nye år. Uber er nemlig blevet selve symbolet på den ideologiske kamp om platformsøkonomien.  Især Liberal Alliance og Venstre er gået i brechen for Uber og kræver Uberchaufførerne lovliggjort.

Efter nytår vil regeringen nedsætte et udvalg for at ændre på taxaloven, så den tilpasses den nye Uber-virkelighed, hvor unge i storbyerne for længst har downloadet Uber-appen og hellere tager en Uber frem for en taxa.

Fælles for Uber, Ryan Air og indslusningsløn er, at det presser den danske model, og måden vi regulerer arbejdsmarkedsforhold på. Med en blå regering kraftigt bakket op af en bølge af unge liberalister er der risiko for, at fagbevægelsen bliver kørt over, hvis de ikke er væbnet til tænderne.

Sparekniv rammer de ansatte

Nye budgetlofter for kommuner, regioner og stat og regeringens upopulære omprioteringsbidrag udfordrer også fagbevægelsen. For udover at sparekniven rammer kvaliteten i ældrepleje, børnehaver og meget mere, rammer den også de ansatte i den offentlige sektor.

Sundhedsplejersken, sosu-hjælperen og pædagogen skal løbe stadig stærkere. Kontanthjælpsmodtagerne skal piskes mere og have færre penge.

Mens skævhederne vokser, skal fagbevægelsen ud og demonstrere sit værd. Det er fast arbejde. Og det er ikke nemt arbejde, når for eksempel Anders Samuelsen kan slippe af sted med at påstå, at social dumping er noget fagbevægelsen har fundet på.

Sværvægterne holder kongresser

I 2016 begynder forberedelserne til næste års fornyelse af overenskomsterne på det private industriområde også. I takt med at økonomien retter sig, har mange industriansatte en forventning om, at der kommer lidt mere i lønposen i 2017.

Og så er der også en lang række kongresser i LO-forbund i efteråret. Sværvægterne 3F, FOA og Dansk Metal har alle tre kongresser.

Holder forlovelsen?

Mens Lizette Risgaard og Bente Sorgenfrey trækker i arbejdstøjet og tager de offentlige debatter med især Liberal Alliances ideologiske terrier Joachim B. Olsen, skal der på de interne linjer arbejdes med den kommende fusion. LO og FTF forlovede sig på de to organisationers kongresser i efteråret, og nu skal forlovelsen stå sin prøve. Kan LO og FTF finde fælles fodslag ved trepartsforhandlingerne?

Kan man enes om, hvem der skal have mest uddannelse? Og hvordan går man i kødet på blå blok, hvis der kommer lettelser i topskatten? Kan de bankansatte i Finansforbundet blive enige med de ufaglærte rengøringsassistenter i 3F om at protestere over skattelettelser i toppen?

Og så er der også lige medlemsudviklingen, hvor fagbosserne sammen med tillidsrepræsentanterne skal knokle for at få lønmodtagerne til at organisere sig. Ude på hver enkelt arbejdsplads skal der føres OK-kampagne for at holde på medlemmerne og gafle nye, sådan at de ikke melder sig ind i de gule fagforeninger.

Fagbosserne får et travlt år i 2016.

2016 - et travlt fagligt år

Forår - trepartsforhandlinger med fokus på indslusningsløn, uddannelse og beskæftigelsespolitik.

10. - 15. september. 3F holder kongres i Aalborg.

17. - 21. september. Dansk Metal holder kongres i Aarhus.

29. september - 2. oktober. Fødevareforbundet NNF holder kongres i Aalborg.

6. - 7. november. Teknisk Landsforbund holder kongres i Helsingør.

16. - 18. november. FOA holder kongres.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

Nyheder

Mand truer med at

sprænge sig selv i luften

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper 

Smadret bil efter ulykke
Krimi

Dødsulykke:

Landevej spærret

TikTok app på mobiltelefon
Nyheder

Unge frygter at blive voldtaget den 24. april

Kvinde på talerstol
Sport

Republikaner opfordrer amerikanerne til at bevæbne sig før valg

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet: Holdt det

hemmeligt for mor og far

portræt mand
Kongelige

Nu reagerer kongen

flere mennesker på trappe
Nyheder

Børsen-brand: Margrethe nedtoner fødselsdag

lottokupon
Nyheder

I aften kan du vinde

621.000.000 kroner