Deprimeret OL-konge: Jeg ville ikke leve mere

Spritdom og depression gjorde, at Michael Phelps mistede lysten til livet. Nu er han tilbage med OL-ambitioner
Michael Phelps var på et tidspunkt så deprimeret, at han ikke ønskede at leve mere.
Michael Phelps var på et tidspunkt så deprimeret, at han ikke ønskede at leve mere. Foto: Eric Gay/AP

Det største svømmenavn i historien, amerikaneren Michael Phelps, er i gang med forberedelserne til det OL næste sommer, som skal forøge hans i forvejen rekordstore samling af olympisk metal.

Med 22 OL-medaljer (18 af dem af guld) er han den mest vindende OL-atlet nogensinde, men hans liv har ikke kun været en optur.

I et stort interview i den seneste udgave af Sports Illustrated fortæller Phelps om den hårde periode for et års tid siden med spritdom, depression og indlæggelse på afvænningsklinik.

- Jeg befandt mig på et meget mørkt stadie. Jeg ville ikke leve længere, lyder det fra den amerikanske svømmestjerne i interviewet.

Phelps havde gjort comeback i international svømning i 2014, men i september blev han taget for spritkørsel for anden gang, da han i beruset tilstand kørte alt for stærkt i hjembyen Baltimore efter et kasinobesøg.

Stjernen røg ned i et mentalt hul, som resulterede i en depression og en tur på afvænningsklinik, hvor han, omgivet af de andre indlagte på klinikken, så i fjernsynet, at han ikke var udtaget til USA's VM-hold i 2015.

Det ramte ham hårdt, men nu er Phelps tilbage, fortæller han. Det er i en ny og mere moden udgave, som har lært af erfaringerne fra de tidligere OL-deltagelser.

- Efter 2008 var jeg mentalt færdig. Jeg ville ikke fortsætte. Men jeg vidste også, at jeg ikke kunne stoppe. Så jeg tvang mig selv til at gøre noget, jeg i virkeligheden ikke gad, siger Michael Phelps.

- I de fire år (frem mod London 2012, red.) missede jeg mindst to træningspas om ugen. Hvorfor? Havde ikke lyst. Fuck det. Jeg går i seng. Jeg springer fredag over og holder lang weekend.

Det blev alligevel til fire guldmedaljer og to sølvmedaljer ved OL i London, men i Rio de Janeiro næste sommer, bliver det en Michael Phelps, som igen har fundet glæde ved livet og sin profession.

- Jeg er tilbage til at være den lille dreng, der engang sagde, at alt er muligt. I kommer til at se en anden mig, end I har set ved de andre Olympiske Lege, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.