Dennis K: Vi bli'r nødt til at stramme op

Den nordiske velfærdsmodel er ved at smuldre mellem hænderne på os, advarer nyt forskningsprojekt. Fagforeningerne bliver nødt til at gøre sig mere lækre over for lønmodtagerne, mener FOA's formand Dennis Kristensen.
Hvis medlemsflugten fortsætter i samme fart, vil de nordiske fagforeninger i 2030 have mistet 1,3 millioner medlemmer. Det vil underminere den danske velfærdsmodel, mener formand for FOA Dennis Kristensen
Hvis medlemsflugten fortsætter i samme fart, vil de nordiske fagforeninger i 2030 have mistet 1,3 millioner medlemmer. Det vil underminere den danske velfærdsmodel, mener formand for FOA Dennis Kristensen Pressebillede FOA

Hvis vores velfærdssamfund skal bestå om 15 år, skal der gøres noget ved medlemsflugten fra fagforeningerne. Det slår et nyt stort fællesnordisk forskningsprojekt fast.

Og her peger tommelfingeren indad, mener formanden for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen:

"Vi skal gøre os mere tiltrækkende for lønmodtagerne, så man kan se for sig, hvad man får ud af at være medlem. Det har vi simpelthen ikke været gode nok til," siger han til Avisen.dk.

Fra 1990 til 2012 har de nordiske fagforeninger mistet 420.000 medlemmer, og det er en af bomberne under den nordiske velfærdsmodel, skriver Ugebrevet A4.

Også politikernes ansvar

Hvis medlemsflugten fortsætter med samme hast, vil det kun være halvdelen af lønmodtagerne, der er medlem af en fagforening i 2030, viser forskningprojektet.

Det vil underminere den måde, vi har organiseret vores arbejdsmarked på, mener Dennis Kristensen.

"Det er jo i høj grad arbejdsmarkedets parter, der regulerer arbejdsmarkedet. Men det fundament bliver jo angrebet, når færre lønmodtagere og arbejdsgivere er organiserede," siger han.

Det er altså både fagforeningerne og arbejdsgiverorganisationerne, der skal stramme op. Men politikerne har også et ansvar, mener Dennis Kristensen.

Det har nemlig knebet med samarbejdet mellem Folketinget og arbejdsmarkedets parter de seneste år, mener han.

"Det så vi jo med trepartsaftalen, der faldt til gulvet i 2012. Så jeg vil opfordre regeringen til at lave flere fælles aftaler med arbejdsmarkedets parter," siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.