Dennis K. om konkursmøde: Uenighed bremser fremskridt

Dansk Industri havde i dag indkaldt flere parter til at drøfte, hvordan man løser problemet med private plejefirmaers konkurser. FOA sad med ved bordet, men formanden frygter, at uenighed bremser fremskridt.
Det skaber stor utryghed for de ansatte i hjemmeplejen, når det ene private plejefirma efter det andet går konkurs, advarer FOA-formanden. 
Det skaber stor utryghed for de ansatte i hjemmeplejen, når det ene private plejefirma efter det andet går konkurs, advarer FOA-formanden.  Foto: Torkil Adsersen/Scanpix

I dag mødtes Dansk Industri (DI) med Dansk Erhverv (DE), Kommunernes Landsforening (KL) og FOA.

Derudover var også repræsentanter fra blandt andet Ældre Sagen og Sundheds- og Ældreministeriet til stede.

Formålet var at se på, om man i fællesskab kunne løse problemet med de mange konkurser i private plejefirmaer.

De seneste to år er private udbydere i mindst 40 kommuner nemlig gået konkurs.

Det har høstet kritik fra flere sider og blandt andet fra fagforbundet FOA, der repræsenterer næsten 96.000 ansatte i social og sundhedssektoren.

Et af skrækscenarierne er blandt andet, at ældreplejen ender som rengøringsområdet, advarer FOA-formanden.

- I rengøringsbranchen er priserne skruet aggressivt langt ned, så det reelt ikke er muligt at tjene penge på at gøre rent for det offentlige, hvis ikke man enten snyder de ansatte eller brugerne, siger Dennis Kristensen til Avisen.dk.

Medarbejderne betaler stor pris

Dennis Kristensen sad kun med til mødet de første to timer og deltog gennem en skype-forbindelse, fordi han deltager i LO-kongressen i Aalborg.

Alligevel var der fra hans stol tre klare dagsordener.

I FOA arbejder man for de ældres retskrav til hjemmehjælp, de kommunalt og privat ansatte hjemmeplejeres arbejdsvilkår, og at skatteydernes penge ikke bliver klattet væk, forklarer Dennis Kristensen.

Grunden til - at mange private plejefirmaer har været nødt til at dreje nøglen om - skyldes, at det siden 2013 har været muligt for de private selskaber at udbyde ældrepleje, der er billigere end den kommunale løsning.

Konkurrencen er blevet så stor mellem de private plejefirmaer, at de har udbudt deres arbejdskraft så billigt, at de er gået konkurs en for en. Og det har betydet massefyringer.

- Ældresektoren har været præget af mange nedskæringer. Derfor er der allerede mange medarbejdere, som er havnet i arbejdsløshed, lyder det fra Dennis Kristensen.

Når et privat firma lukker ned, rammer det både de ansatte i den private og kommunale sektor.

- Den medarbejder, der får at vide med en times varsel, at personen ikke længere har arbejde, fordi virksomheden har drejet nøglen om, står i en meget usikker situation. Det skaber økonomisk utryghed og generel utryghed i forhold til, om man som medarbejder kan finde et nyt job eller må melde sig til de arbejdsløses rækker, siger Dennis Kristensen.

Bare i år og sidste år har de mange plejefirmaer, der er gået nedenom og hjem, betydet, at omkring 7.500 medarbejdere er blevet afskediget, fortæller han.

Svært at blive enige

Til mødet fik de forskellige repræsentanter sig nogle udmærkede drøftelser, fortæller Dennis Kristensen.

I kølvandet på mødet ser han dog nogle store knaster mellem især DI, DE og FOA.

Uenigheden går blandt andet på, om kommunerne skal stille krav til de private firmaer om ordnede løn- og ansættelsesforhold, forklarer han.

Derudover var der også uoverensstemmelser om, i hvor stor udstrækning kommunerne skal holde øje med pengekassen hos de private leverandører, mens de leverer, fortæller Dennis Kristensen.

- Vi kan godt lave nogle anbefalinger et stykke af vejen. Men det er så spørgsmålet, om der er nogle grundlæggende uenigheder, som er så store, at vi ikke kan nå hele vejen rundt, siger han.

Uret tikker

Værterne i DI skal nu flette parternes forslag sammen til fælles pejlemærker til kommunerne om, hvilke krav de skal stille, når de får de private firmaer til at varetage ældreplejen.

Men før anbefalingerne er færdigformuleret, skal de forskellige organisationer igen tage stilling til, om de kan støtte det, DI skriver sammen.

Forhåbentlig vil uenighederne ikke trække processen i langdrag, lyder det fra Olav Felbo, der er chefkonsulent i Ældre Sagen.

- Tiden tæller meget, og vi skal nødigt opleve flere konkurser, mens vi tilpasser anbefalingerne til virkeligheden, siger han.

I Ældre Sagen hilste man overordnet set mødeindkaldelsen meget velkommen, for i organisationen ser man ikke med milde øjne på problematikken.

- Vi er gået med i den her proces, fordi vi synes, det er dybt alvorligt, at omkring 5.000 ældre og mere end en tredjedel af landets kommuner oplever, at plejefirmaer går konkurs, siger Olav Felbo.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.