Dennis K. og Ziegler barsler med superaftale til ufaglærte

Tæt på enighed mellem kommunerne og fagforbundet FOA om at give tusinder af dagplejere, pædagogmedhjælpere og andre ufaglærte en kæmpe chance: Uddan dig til faglært med fuld løn. Det vil være et tigerspring fremad for både velfærden til borgerne og ansatte, siger FOA-formand, Dennis Kristensen.
Lige nu sidder forhandlere for FOA og lægger arm med KL om en ny overenskomst. Når de lander en aftale – måske mandag 23. februar – bliver det store løft af ufaglærte til faglærte formodentlig en del af aftalen.
Lige nu sidder forhandlere for FOA og lægger arm med KL om en ny overenskomst. Når de lander en aftale – måske mandag 23. februar – bliver det store løft af ufaglærte til faglærte formodentlig en del af aftalen. Torkil Adsersen/Scanpix

Mere i løn, højere sikkerhed i jobbet og større arbejdsglæde. Det eneste krav er, at du deltager i nogle ugers undervisning, hvor du samtidig beholder din løn.

Det tilbud skal tusinder af nyansatte i kommunerne og regionerne have fremover, skriver Ugebrevet A4.

Invitationen til uddannelse kommer til at omfatte dem, der er ufaglærte. Det vil sige folk, der begynder i offentlige job som for eksempel dagplejer, pædagogmedhjælper, rengøringsassistent, brandmand eller køkkenmedhjælper.

Tæt på aftale

Sådan bliver det, hvis fagforbundet FOA som forventet får lukket en ny aftale med Kommunernes Landsforening.

Lige nu sidder forhandlere for FOA og lægger arm med KL om en ny overenskomst. Når de lander en aftale – måske mandag 23. februar – bliver det store løft af ufaglærte til faglærte formodentlig en del af aftalen.

Topforhandlerne på begge sider af bordet er i hvert fald optimistiske. Formanden for FOA, Dennis Kristensen, ser store perspektiver i en aftale.

Et tigerspring

- Det her vil være et tigerspring fremad for både velfærden til borgerne og de ansatte. På længere sigt kan vi få løftet op mod 50.000 ufaglærte til faglærte bare inden for vores område, siger Dennis Kristensen til Ugebrevet A4.

Hos arbejdsgiverne i kommunerne ser man også store muligheder i at lave en aftale om at løfte ufaglærte til faglærte. Det siger chefforhandler for KL og borgmester i Høje-Taastrup Kommune Michael Ziegler (K).

- Der er perspektiver i det her, for vi kan forene både kommunernes og de ansattes interesser. Vi kan få en aftale, hvor to plus to giver fem, siger Michael Ziegler til Ugebrevet A4.

Faglært med løn

FOA’s forslag, som der nu forhandles om, går overordnet ud på følgende:

- Ufaglærte skal ved ansættelse i kommuner eller regioner forpligte sig til, at de efter to år i jobbet går i gang med en uddannelse.

- Uddannelsen skal løfte den ufaglærte til faglært.

- Uddannelsen skal foregå med fuld løn og med praktiktid på egen arbejdsplads.

- På længere sigt skal alle de nuværende fastansatte ufaglærte have tilbudt uddannelse, så de kan få et svendebrev.

Pligt til at tilbyde løft

Forslaget vil omfatte rigtig mange. Men modellen er ikke ny, oplyser forhandlingschef i FOA Jakob Bang. I dag får man som nyansat ufaglært på social- og sundhedsområdet ret til uddannelse, hvis man fortsætter i jobbet. Og kommunen har en pligt til at tilbyde et løft i kundskaberne.

- Det er sådan i alle landets kommuner, at nyansatte ufaglærte inden for ældreplejen det første år skal til en medarbejdersamtale, hvor man skal tale om ønsker for uddannelse. Det næste år skal der lægges en konkret plan for uddannelse. Og det tredje år har man så mulighed for at gå i gang med uddannelse til faglært, fortæller Jakob Bang til Ugebrevet A4.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.