Dennis K.: Heldigvis er Løkke sat skakmat af Thulesen

FOA-formanden forventer, at Dansk Folkeparti står ved løfter om dagpenge og offentlig vækst, og ser derfor V-formanden som skakmat og ude af stand til at gennemføre nulvækst eller minusvækst.
FOA-formand Dennis Kristensen er beroliget af valgresultatet. Han er glad for, at der er et velfærdsflertal på tværs af blokkene i dansk politik.
FOA-formand Dennis Kristensen er beroliget af valgresultatet. Han er glad for, at der er et velfærdsflertal på tværs af blokkene i dansk politik. Foto: Asger Ladefoged/Arkiv/Scanpix

Han taler på vegne af cirka 189.000 ansatte, der primært arbejder i den offentlige sektor.

Og han er lettet. Lettet over, at torsdagens folketingsvalg endte med at give de partier, der ønsker vækst i den offentlige sektor, et flertal.

- På nogle af de punkter, hvor jeg har været mest bekymret under valgkampen, ser det nu bedre ud, end det har gjort meget længe. Her tænker jeg ikke mindst på ældreplejen, hvor mange af FOA's medlemmer arbejder, siger FOA-formand Dennis Kristensen til Avisen.dk.

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund. Medlemmerne er blandt andre sosu-assistenter, pædagoger og brandmænd.

Ifølge deres formand får Lars Løkke Rasmussen svært ved at gennemføre sit ønske om nulvækst eller udgiftsstop, fordi han fik en øretæve af vælgerne.

- Lars Løkke Rasmussen og Venstre er sat skakmat af et velfærdsflertal på tværs af Folketingets partier. Dansk Folkeparti har lovet forbedringer i både ældreplejen og dagpengesystemet, og jeg forventer, at partiet - som alle andre partier med stor indflydelse - forsøger at indfri de løfter, siger Dennis Kristensen.

Løkke: Jeg er klar til indrømmelser

Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne har tilsammen 84 mandater.

Det betyder, at de kun har brug for enten Enhedslistens 14 mandater eller SF's syv mandater for at skabe et flertal uden om en ren V-regering.

En virkelighed, som har ramt Danmarks efter alt at dømme kommende statsminister.

- Jeg er klar til indrømmelser for eksempel på ældre- og sundhedsområdet, der ligger mit hjerte nært, sagde Lars Løkke Rasmussen i et live-interview på TV2 lørdag aften.

En melding, der beroliger FOA-formand Dennis Kristensen.

- Den linje, som lovede massive forringelser i den offentlige sektor, har tabt. Valgresultatet kunne have været første skrift imod en katastrofe. I stedet lader valgresultatet til at blive en beskyttelse af velfærden, siger han.

- Pia Kjærsgaard har sagt, at nulvækst ikke kommer til at ske. Dansk Folkepartis forhandlere plejer ikke at være ultimative i deres krav. Men denne gang lader det til, at det nærmest er støbt i beton, at Venstre og Liberal Alliance ikke får lov til at røre ved velfærden, uddyber han.

FOA-formand: V får mest ud af DF i en regering

Et andet vigtigt tema for FOA's knap 200.000 medlemmer er et nyt dagpengesystem. Også her har formanden store forhåbninger til Folketinget.

- Dansk Folkeparti har lavet en alliance med SF i forhold til blandt andet genoptjeningsretten, så jeg håber, at der vil blive tale om at bruge penge på et nyt dagpengesystem, siger Dennis Kristensen.

FOA-formanden vil ikke blande sig i, om Dansk Folkeparti - med partiets 37 mandater - skylder vælgerne at gå i regering eller ej.

- De enkelte partier må selv afgøre, hvad de vil stille op med deres mandater, siger Dennis Kristensen. der dog påpeger, at Venstre i hans øjne har størst fordel af, at Dansk Folkeparti går i regering.

Han håber, at både Alternativet og Liberal Alliance får gennemtrumfet mindre bureaukrati og mere frihed til den enkelte offentligt ansatte.

- Det er i samarbejdet mellem for eksempel sosu-assistenten og den ældre, at vi udvikler velfærden til super-velfærden, siger Dennis Kristensen fra FOA.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.