Denne sygdom koster 700.000 arbejdsdage om året

Mange danskere døjer med hovedpine og migræne i en sådan grad, at det ødelægger både deres privat- og arbejdsliv.
Panodiler storsælger i Danmark.
Panodiler storsælger i Danmark. Foto: Thomas Borberg / POLFOTO

- Det er et decideret handikap, man er nødt at lære at leve med, siger Line Nielsen om sine migræneanfald, der har ramt hende gennem livet.

Den 35-årige københavner er ikke alene om at have smerter i hovedet. Mellem tre og fire millioner danskere plages ifølge Migræne & Hovedpineforeningen af migræne eller spændingshovedpine og mange i en sådan grad, at både privatliv og arbejdsliv bliver påvirket. Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Jeg er gået glip af utroligt mange ting, som jeg ellers havde glædet mig til. Så kommer migrænen, en ekstrem smerte, og vælter korthuset, og når først migrænen er der, må man bare lægge sig fladt ned, opgive alt andet og bare vente, fortæller Line Nielsen.

Hovedpine er den smerte, flest danskerne går til læge med. Halvdelen af alt solgt smertestillende medicin skal dulme smerter i hovedet.

Der er tale om en folkesygdom, mener professor Rigmor Højland Jensen, der er leder af Dansk Hovedpinecenter på Glostrup Hospital. Hun henviser til, at hovedpine og migræne hvert år forårsager over 700.000 tabte arbejdsdage.

- Hovedpinelidelser er årsag til en femtedel af alt sygefravær. Det er dyrt i sundhedsudgifter, som både er direkte udgifter til medicin behandling hos læge og fysioterapeut, og indirekte udgifter på grund af nedsat arbejdsevne og produktivitet. Og så er der den nedsatte livskvalitet, som er svært at måle, siger Rigmor Højland Jensen.

På Dansk Hovedpinecenter prøver man at finde årsagerne til de værste migrænetilfælde, som rammer en halv million danskere, enten én gang årligt eller hver dag. Cirka fem procent rammes meget hårdt dagligt og befinder sig i en invaliderende tilstand, som ifølge Rigmor Højland Jensen kan være lige så ødelæggende for de berørtes liv som hjertesygdomme og diabetes.

- Men hovedpine bliver stadig betragtet som noget andet, hvor man ofte siger "tag dig sammen og spis en pille". Så mange tager bare en pille og kører videre og risikerer at gøre det meget værre, siger professoren.

Hos patientforeningen Migræne & Hovedpineforeningen tilbyder man landsdækkende kurser i samarbejde med Dansk Hovedpinecenter. Her kan migræne- og hovedpinepatienter samt deres pårørende få hjælp til at håndtere sygdommen.

- Migræne og hovedpine er en af de sygdomme, der koster mest i tabt arbejdsfortjeneste. Alligevel er der urimelig lang ventetid for at komme til en udredning for sin hovedpine og migræne. Der er simpelthen for få behandlingssteder og for få neurologer, siger Hanne Johannsen, formand for Migræne & Hovedpineforeningen.

Line Nielsen rammes af migræneanfald cirka hver anden måned, og det har i høj grad haft indflydelse på hendes arbejde, og hun har oplevet både uvished og fordomme.

- Der er kolleger, som antyder, at man nok lyver. For "hvor slemt kan det lige være", at man pludselig ikke er i stand til at sidde foran en oplyst computerskærm og koncentrere sig, men er nødt til at ligge helt stille i et mørkt rum og helst bare sove. Det lyder måske for mange som en dårlig undskyldning for ikke at lave noget, siger Line Nielsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.