Denne mærkelige effekt kan mælk også have

Det er måske ikke en god idé at drikke mange glas mælk hver eneste dag.
Hvor meget mælk skal man egentligt drikke - og er mælk sundt eller ej? Det har forskere svært ved at finde svaret på.
Hvor meget mælk skal man egentligt drikke - og er mælk sundt eller ej? Det har forskere svært ved at finde svaret på. Colourbox

Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media

Spædbørn får mælk, børn får mælk, men har voksne egentlig brug for mælk? Diskussionen om mælkens sunde og usunde egenskaber har ofte været fremme, og nu skyder ny forskning fra Sverige liv i den igen.

Det viser sig nemlig, at mælk ikke er så fantastisk mod knogleskørhed, som vi gik og troede. Forskerne har nemlig fundet ud af, at kvinder, der drak tre-fem glas mælk om dagen, havde højere risiko for at få knoglebrud og endda at dø, end kvinder, der drak mindre end et glas om dagen.

Forskerne mener, det er sukkerindholdet i mælken, der bærer skylden. Mælk har nemlig et højt indhold af mælkesukkerarterne laktose og galaktose. De kunne også se, at mælkedrikkerne havde flere stress-markører og mere inflammation i kroppen, skriver Rodalenews.com.

Slanker mælkeprodukter? Få svaret på Femina.dk.

Drop ikke mælken helt

Forskerne peger dog på, at man ikke skal til at droppe mælken helt. Konklusionerne er lavet på baggrund af en undersøgelse af 61.433 kvinder og 45.339 mænd, men der er altså ikke et klinisk eksperiment bag.

Der findes dog en række gode mælkeerstatninger, man måske kan prøve sig frem med. Fx skulle fermenteret mælk og ost mindske risikoen for knoglebrud og død, og det modvirker også en række risici for hjertesygdomme, som almindelig mælk ellers kan øge.

Der er også alternativer som rismælk, mandelmælk, kokosmælk, sojamælk og hampemælk. Vil du være sikker på at få en god kalkindsprøjtning, kan du f.eks. få det fra kikærter, bladgrønt, mandler og sesamfrø.

Sådan får du nok kalk uden mælk. Se hvordan på Soendag.dk.

Af Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.