Denne kommune svinger pisken: Flere syge skal i arbejde

Det er slut med at forlænge sygedagpengene til borgere, der ikke er nået at blive udredt på 22 uger. De skal nu i jobafklaringsforløb i stedet.
Syge borgere, der render til undersøgelser og behandling, fordi de er ved at blive udredt, mister nu deres sygedagpenge.
Syge borgere, der render til undersøgelser og behandling, fordi de er ved at blive udredt, mister nu deres sygedagpenge. Foto: Colourbox

I Roskilde Kommune har syge borgere, der endnu ikke er udredt, indtil nu fået forlænget deres sygedagpenge.

Men nu strammer kommunen op og sender dem i stedet i et jobafklaringsforløb, skriver Information.

Dermed er Roskilde Kommune den første, der reagere på en løftet pegefinger fra Ankestyrelsen.

Mandag indskærpede Ankestyrelsen nemlig over for kommunerne, at de kun må forlæge borgernes sygedagpenge, hvis de er udredt af lægerne.

Men i mange tilfælde kan det slet ikke lade sig gøre på de 22 uger, som kommunerne har til at vurdere borgernes arbejdsevne, lyder det fra kommunerne.

- Ankestyrelsen har lagt op til, at vores vurdering af borgerne har været for blød inden for de 22 uger, og det må vi så gå ind at ændre. For de borgere, det berører, er det bestemt ikke godt, siger Jakob Bojsen (S), der er næstformand i beskæftigelses- og socialudvalget, til Information.

Med den nye praksis følger Roskilde Kommune bare reglerne, understreger han.

Man følger blot reglerne

Ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, viser det en kvalitetsbrist i sygedagpengereformen.

- Man skal ikke sende syge i forløb, hvis de ikke er afklarede. Det er fagligt set forkert og kan have rigtig dårlig effekt både for samfundet og for borgerne, siger han til Information.

Når borgerne ryger fra sygedagpenge over i et jobafklaringsforløb, kommer de ned på en ydelse, der svarer til kontanthjælpen.

Derfor forventer Roskilde Kommune også en økonomisk besparelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.