Denne hvidevare sluger din strøm

Tørretumbleren æder kilowatt-timer som intet andet apparat i hjemmet. Læs her, hvor meget du kan spare ved at effektivisere din tøjtørring.
Tørretumbleren er sammen med fryseren den hårde hvidevare, som du kan spare flest penge på at skifte ud.
Tørretumbleren er sammen med fryseren den hårde hvidevare, som du kan spare flest penge på at skifte ud. Foto: Erwin Wodicka/ERWIN WODICKA - [email protected]

Det er hverken computeren, fladskærms-tv'et, ovnen eller vaskemaskinen, der snupper den største bid af elregningen hos den danske gennemsnitsfamilie.

Ser man bort fra el-vandvarmeren er en A- eller B-mærket tørretumbler det dyreste apparat hos en familie med to voksne og to børn i et parcelhus, viser tal fra Energistyrelsen.

500 kilowatt-timer om året sluger en gammel tørretumbler ved 140 tumblinger om året. Og da en kilowatt-time koster omkring to kroner, er der dermed 1000 kroner at spare på elregningen ved at tørre tøjet på tøjsnoren i stedet.

- Det er det allerbedste råd, men det er jo ikke alle, der lige har pladsen til det eller kan få det til at passe ind i familiens liv, siger Bjarke Hansen, akademiingeniør i Energistyrelsen til Newspaq.

Har man hverken plads i haven eller et bryggers til at hænge tøjet, er der efterhånden god økonomi i at opgradere tørretumbleren til en ny med energimærket A+ eller A+++. De to typer bruger henholdsvis 280 og 160 kilowatt-timer om året ved 140 tørringer.

- Tørretumbleren er udover fryseren den hårde hvidevare, som det ofte kan betale sig at skifte ud, selvom den kun er halvgammel. Og det skyldes, at den varmepumpe-teknologi som moderne tørretumblere benytter, er kommet frem for alvor og faldet i pris, så de er til at betale, fortæller Bjarke Hansen.

Er pristjek på Pricerunner.dk viser, at den billigste A+ tørretumbler koster knap 4000 kroner, mens udbuddet af A+++maskiner starter ved 5500 kroner.

Er budgettet for stramt til en investering i det prisleje, kan man prøve at nedbringe sit strømforbrug ved at følge nogle simple spareråd, fortæller Dansk Energis forbrugerekspert Richard Schalburg.

- Du kan nøjes med at tørre tøjet udenfor, til det er næsten tørt, og så tørre det færdigt i maskinen. Husk også at fylde tørretumbleren, så tøjet fylder to tredjedele af tromlen, helst ikke mere. Og rens maskinens filtre, så den kører mere effektivt, siger han.

Fakta:

Så meget koster en enkelt tørring i gamle og nye tørretumblere.

B-mærket maskine: 8 kroner

A-mærket maskine: 6 kroner

A+++mærket maskine 2 kroner

Kilde: Energistyrelsen

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.