Denne danske virksomhed har verdens bedste arbejdsmiljø

Lån og Spar Bank har vundet en international pris for godt arbejdsmiljø. Banken har siden 2009 haft et sundhedsprogram for medarbejderne, og det har både nedsat sygefraværet og øget effektiviteten.
Et godt arbejdsmiljø er desværre ingen selvfølge i finansbranchen, men hos Lån og Spar er man mestre, hvad angår det gode arbejdsmiljø.
Et godt arbejdsmiljø er desværre ingen selvfølge i finansbranchen, men hos Lån og Spar er man mestre, hvad angår det gode arbejdsmiljø. Foto: SCANPIX arkiv

Der kan være både penge og hæder at hente ved at sætte medarbejderne på løbebåndet. Lån & Spar Bank har netop vundet en pris for verdens bedste arbejdsmiljø ved det årlige Global Healthy Workplace Summit, der i år blev afholdt i Florianopolis, Brasilien.

Lån og Spar var i finalen med programmet ’En bank i bevægelse’, der har eksisteret siden 2009. De ansatte får mulighed for at motionere i arbejdstiden samt rådgivning om kost og motion, sundhed og søvn og hjælp til rygestop.

Sygefravær halveret

Siden programmet startede er bankens sygefravær blevet halveret fra 8 til 3,9 procent, samtidig med at produktiviteten er steget.

- Vores program ’Bank i bevægelse’ handler om, at vi samtænker vores forretningsstrategi med en strategi om at gøre vores medarbejdere mere fagligt og personligt kompetente. På den måde kan vi øge arbejdskapaciteten, forbedre rådgivningen, øge kundernes tilfredshed og bankens indtjening. Man kan godt trives selvom, der stilles højere krav og man skal producere mere, hvis man samtidigt øger den personlige og faglige robusthed, siger HR- & Kommunikationsdirektør Keld Thornæs i en meddelelse.

Konkurrencen Global Healthy Workplace Summit har været afholdt siden 2013, og det er en gruppe af internationale organisationer og forskningsinstitutter, som står bag.

Lån og Spar deltog i kategorien små og mellemstore virksomheder, hvor de i finalen var oppe mod det pakistanske Naya Jeevan. I de andre kategorier var finalisterne Vanderbilt University, Glaxo Smith Kline, Chevron og Unilever.

Store problemer i branchen

I Finansforbundet, der organiserer bankansatte, er formand Kent Petersen glad for at høre, at Lån og Spar hev sejren hjem.

- Jeg synes, det er fantastisk, at de er blevet præmieret for at gøre noget særligt for arbejdsmiljøet, siger han.

I branchen er der generelt store problemer med stress og højt arbejdspres. Forbundets undersøgelser viser, at 40 procent af medlemmerne har symptomer på stress, 17 procent i så høj en grad, at det truer deres evne til at passe arbejdet.

Vil fylde mere

- Der er forsvundet 10.000 arbejdspladser i løbet af de sidste seks til otte år. Finanskrisen har betydet, at man har svunget omkostningskniven, og det er gået hårdt ud over trivsel og arbejdsmiljø. Derfor er det særligt unikt, at Lån og Spar Bank i den periode har gennemført en aktivitet, der handler om godt arbejdsliv, siger Kent Petersen.

Han er dog overbevist om, at trivsel og godt arbejdsmiljø fremover vil fylde mere i bankerne, ikke mindst fordi der er udsigt til mangel på arbejdskraft i sektoren.

Den nye pris er ikke Lån og Spar Banks første. I april i år fik de en pris fra EU's Agentur for ”Safety and Health at Work” for at være bedst til at håndtere stress og psykosociale risici.

Lån og Spar har fået hjælp af rådgivningsvirksomheden ALECTIA til at nå det flotte resultat.

- Det er en stor fornøjelse at være en del af en udviklingsproces, hvor man systematisk prioriterer og igangsætter initiativer på baggrund af data fra årligt tilbagevendende sundhedstjek og trivselsmålinger, og resultaterne taler for sig selv - såvel Lån og Spars forretningsmæssige resultater, som anerkendelsen med denne pris, siger Julie Wedell-Wedellsborg, der er udviklingschef for divisionen Ledelse, Sundhed og Arbejdsmiljø i ALECTIA.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.