"Den værste arbejdsdag nogensinde": Massefyringer i Arbejdstilsynet

80 medarbejdere har i dag fået besked på, at de bliver fyret fra Arbejdstilsynet. Det kan føre til flere ulykker og mere nedslidning på danske arbejdspladser, advarer de ansattes tillidsrepræsentant.
Arbejdstilsynet har fremover 125 færre hænder til at gå sikkerheden på blandt andet byggepladser efter i sømmene.
Arbejdstilsynet har fremover 125 færre hænder til at gå sikkerheden på blandt andet byggepladser efter i sømmene. Arkivfoto: Torkil Adsersen/Scanpix

- Det er bestemt ikke nogen rar dag for medarbejderne. Stemningen er meget trykket, og det er den værste arbejdsdag jeg nogensinde har haft.

Sådan lyder meldingen fra Søren Kristensen, som er fællestillidsrepræsentant i Arbejdstilsynet, der i dag, onsdag, rammes af massefyringer. 80 medarbejdere er kaldt til en varslingssamtale, hvor de får besked på, at de ikke længere har en fremtid i Arbejdstilsynet.

I alt må tilsynet nemlig fremover klare sig med 125 færre hænder, når der skal holdes øje med sikkerhed og arbejdsmiljø på de danske arbejdspladser. De resterende hænder findes ved frivillige fratrædelser og ved ikke at genbesætte ledige stillinger.

Den omfattende fyringsrunde er konsekvensen af den finanslov, som Venstre-regeringen sidste uge landede sammen med Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance. Aftalen betyder, at der samlet set skæres 93 millioner kroner fra Arbejdstilsynet.

Frygter mere nedslidning

Fællestillidsrepræsentanten frygter, at nedskæringerne vil føre til et dårligere arbejdsmiljø hos de danskere, der i forvejen har fysisk krævende job som blandt andet byggearbejdere og SOSU-assistenter.

- Det er et stort ønske om, at danskerne skal holde længere på arbejdsmarkedet. Men samtidig sparer man på det tilsyn, der skal sikre, at jobbene ikke er nedslidende. Jeg har svært ved at se, hvordan man så skal leve op til den ambition, siger Søren Kristensen.

Byggerier dårligere fra start

Byggeriet er at af de områder, der rammes af mange arbejdsulykker. Derfor har Arbejdstilsynet gjort et stort arbejde ud af at rådgive bygherrerne - altså dem, der bygges for - så man på forhånd styrer store byggerier uden om ulykkerne.

- Det gør vi et stort arbejde ud af. Vi ved, at rigtig mange problemer skyldes, at de store byggerier ikke kommer ordentligt fra start og derfor ikke får planlagt byggerierne ordentligt. Men det arbejde må vi formentlig stoppe, siger Søren Kristensen, fællestillidsrepræsentant i Arbejdstilsynet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.