Den rette sagsbehandler betød alt for Katja: Hun fik mig til at blomstre

- Jeg blev mødt som menneske og ikke kun set på gennem paragraffer, fortæller Katja Pedersen, som gennem otte år har været sygemeldt.
- Min nye sagsbehandler er knaldende dygtig, og hun evner at se ud over bureaukratiet, siger Katja Pedersen. Kvinderne på billedet optræder ikke i artiklen.
- Min nye sagsbehandler er knaldende dygtig, og hun evner at se ud over bureaukratiet, siger Katja Pedersen. Kvinderne på billedet optræder ikke i artiklen. Modelfoto: Iris/Scanpix

- Hun fik mig til at blomstre som en blomst. Hvis jeg ikke havde mødt hende og var blevet mødt med den forståelse og empati for min situation, så ved jeg ikke, hvad jeg havde gjort. Jeg var nok aldrig kommet tilbage på arbejdsmarkedet.

Sådan fortæller 52-årige Katja Pedersen.

Hun er en af de borgere, der har oplevet, at sagsbehandlingen i Slagelse Kommunes afdeling for Fastholdelse er blevet bedre.

Historien om Katja Pedersens tager sin begyndelse i 2015. Da får hun en ny sagsbehandler. Og det kommer til at få afgørende betydning for hendes fremtid.

Forud for mødet med den nye sagsbehandler har Katja været gennem et otte år langt forløb på sygedagpenge og kontanthjælp, som går i gang tilbage i 2008, hvor hun bliver sygemeldt med stress i arbejdet som social- og sundhedshjælper på et skærmet demensafsnit.

- Jeg var på en arbejdsplads med meget sygdom, så der er mange opgaver tilbage til os andre, og det gjorde mig stresset. Når jeg blev stresset, fik jeg rigtig mange fysiske smerter, og til sidst måtte jeg melde mig syg, fortæller hun til Avisen.dk

Ubrugelig psykologtest

Efter flere måneders sygemelding vil Slagelse Kommune have afprøvet, hvor mange timer Katja Pedersen kan arbejde. Hun bliver sendt i arbejdsprøvning som jobkonsulent hos en anden aktør.

Det går faktisk rigtig godt, indtil det går rigtig galt.

En aften efter arbejdstid finder Katja Pedersen sin farbror, der har hængt sig selv. Selvmordet slår for alvor bunden ud af hende.

Derefter vil jobcenteret have lavet en psykologtest af Katja Pedersen. Man vil have overblik over hendes psykiske tilstand. Her konkluderer psykologen, at hun ikke er syg, og at der er tale om såkaldt 'sygdomsefterlignelse'.

Psykologen får sidenhen frataget retten til at praktisere som psykolog og får kritik af Psykolognævnet. I 2011 får Katja Pedersen gennem FOA medhold i, at psykologtesten er ubrugelig.

Låner penge af familien

I den periode er Katja hårdt ramt af smerter, angst og depression. Derfor vælger hun at bruge sin kontanthjælp på en psykolog, som hun efter 24 konsultationer finder ud af ikke hjælper hende videre. 

Og så tager hun en drastisk beslutning.

- Jeg sagde til mig selv, at enten kunne jeg vælge at komme på førtidspension og aldrig komme i arbejde mere, eller også kunne jeg vælge at gøre noget.

Derfor låner hun penge af familien til at betale et kropsorienteret udviklingsforløb med psykoterapeutiske teknikker, som gør, at smerterne langsomt forsvinder, og Katja Pedersen får styr på stress og angst.

Efterfølgende har hun taget en eksamen, der giver hende mulighed for at arbejde som kropsterapeut.

I ny praktik

I den periode er hun på kontanthjælp og er i en række kortere jobafklaringsforløb, men det går ikke.

- Hvis jeg skal ud på arbejdsmarkedet igen, skal det være som selvstændig. Med min psykiske sårbarhed kan jeg ikke tåle at være under andres vinger, siger hun.

Derfor byder hun ind med mulighed for, at hun kan starte op som selvstændig kropsterapeut, men jobcenteret afslår den løsning. Efter en del frem og tilbage ender Katja Pedersen på et to-årigt AMU-kursus, hvor hun skal i praktik på en døgninstitution.

- Men jeg kan ikke holde til det med min psykiske sårbarhed og er kun ude på døgninstitutionen én gang, fortæller hun.

"Hun så mig"

I slutningen af 2015 får Katja Pedersen den nye sagsbehandler på Jobcenter Slagelse. Og det bliver et vendepunkt.

- Min nye sagsbehandler er knaldende dygtig, og hun evner at se ud over bureaukratiet. Hun mødte mig uden fordomme og spurgte, hvad det er, jeg vil. Hun gjorde alt det, de andre sagsbehandlere skulle have gjort tilbage i 2008. Hun lyttede nemlig til mig og satte sig ind i min sag i stedet for at køre mig rundt i love og paragraffer.

Selvstændig i 2017

Den nye sagsbehandler sætter en plan i gang, der gør, at Katja Pedersen ikke længere skal i praktik, men kun behøver at tage en uges uddannelse om måneden frem til slutningen af 2016.

Ved siden af er hun sammen med Slagelse Erhvervscenter i gang med at lave en forretningsplan, så hun bliver klar til at starte op som selvstændig kropsterapeut i 2017.

Katja Pedersen ser lyst på fremtiden. Og det skyldes i høj grad den nye sagsbehandler.

- At hun mødte mig og interesserede sig for mig og min sag har betydet alt. Jeg blev mødt som et menneske og ikke kun set på gennem paragraffer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.