Den perfekte jobansøgning: Se hvad cheferne vil have

Avisen.dk har talt med HR-chefer fra populære arbejdspladser om, hvad der skal til, hvis din ansøgning skal ende i toppen af bunken.
Hvis din jobansøgning skal føre til en samtale, er det vigtigt, at du læser jobopslaget grundigt og skriver præcist, hvad der vil gøre dig god til at løse netop de opgaver, lyder et af rådene blandt andet.
Hvis din jobansøgning skal føre til en samtale, er det vigtigt, at du læser jobopslaget grundigt og skriver præcist, hvad der vil gøre dig god til at løse netop de opgaver, lyder et af rådene blandt andet. Scanpix

Man siger ofte, at de første ti sekunder af en jobsamtale er de vigtigste. Men før du overhovedet kan nå til en samtale kræver det, at din ansøgning skiller sig ud fra bunken på en positiv måde. Hvis ikke ansøgningen fungerer, når du aldrig videre.

Derfor har Avisen.dk spurgt HR-chefer, som modtager bunkevis af ansøgninger, hvad de leder efter, når de skal vælge, hvem der bliver kaldt ind til jobsamtale.

Røde Kors får rigtig mange ansøgninger, både til deres jobopslag og uopfordrede ansøgninger. Men det betyder ikke, at de skøjter hurtigt hen over dem, fortæller Lene Linde, der er HR-chef i Dansk Røde Kors.

- Der er typisk tre personer, som læser hver ansøgning, og vi kigger dem meget grundigt igennem. Derfor er det vigtigt, at ansøgningen er skrevet lige præcis til os og til det bestemte job, du vil søge, siger hun.

Læs jobopslaget grundigt og skriv din ansøgning som et svar

Hvis du kan ændre navnet på modtageren af din ansøgning og så bruge den et andet sted, så er det et sikkert tegn på, at du ikke har gjort nok ud af ansøgningen. Det handler for eksempel om at vise, at du har noget erfaring, som er relevant for lige netop den stilling, du søger.

- I opslaget beskriver vi altid nogle kvalifikationer, som vi søger, og det er vigtigt, at du får svaret tydeligt på netop de ting. Sørg for også at fremhæve det rigtige i CV’et. Hvis du ikke har erfaring fra tidligere jobs, kunne det være frivilligt arbejde eller måske nogle bestemte fag fra din uddannelse, som er relevante, forklarer Lene Linde.

Ikea: Skriv noget personligt

Hos Ikea Danmark fremhæver HR-chef Teresia Palm at det er altafgørende, at ansøgeren viser sit engagement. I Ikea er det ikke nødvendigvis den faglige baggrund, som giver adgang til jobsamtalen.

- Det vigtigste er, at jeg kan mærke mennesket bag ansøgningen. Det kunne være nogle linjer om, at du har en oprigtig interesse for møbler eller for indretning, og så måske et billede fra dit eget hjem, eller en personlig historie. Hvis du som barn var med i Ikea og drømte om at sove en nat i sengeafdelingen, så skriv det i ansøgningen, opfordrer Teresia Palm.

Ikke for langt

Hun kan godt leve med, at ansøgningen ikke er 100 procent fejlfri, hvis bare det personlige skinner igennem. Til gengæld må den ikke være for lang.

- Det dur ikke, hvis vi skal sidde og læse tre-fire sider. Bare en enkelt side med ansøgningen og så et CV, som er tydeligt og let at overskue. Ikke for meget tekst i CV’et, understreger Teresia Palm.

Det samme siger flere topchefer, som Euroman har talt med. Mellem en halv og en hel sides tekst, lyder anbefalingerne fra blandt andet Novozymes og Microsoft. Og så skal du fortælle virksomheden, hvad de får for den løn, de betaler dig, siger Anders Kruse Olesen fra Rambøll:

- Mange skriver, hvad de selv vil få ud af jobbet, hvad de synes er spændende. Men hvad er det, du kan bidrage med hos Rambøll, og hvad kan du komme til bordet med i forhold til den specifikke stilling? Kort sagt; hvad får vi for den løn, vi betaler? Siger han til Euroman.

Vær ærlig

Der findes masser af gode råd til at skrive ansøgninger, men du skal ikke skrive noget om dig selv, som ikke holder i virkeligheden, siger Mette Nøhr Ganzhorn, der er chef for talent attraction i Novo Nordisk. For så vil det nemlig give en dårlig samtale.

- Vi kan blive helt overraskede over, hvor stort miss-match, der er mellem den person, vi forestiller os ud fra ansøgningen, og den person, der kommer til samtalen. Hvis du skriver, at du er en festabe, dynamisk og udadvendt, men i virkeligheden er en introvert, så taler det imod dine chancer. Og husk, vi ansætter gerne en introvert, så lad være med at give os andre forventninger, siger hun til Euroman.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.