Den britiske regering presser Fifa i VM-sag

Den britiske regering har skrevet til Fifa-præsident for at få offentliggjort rapporten om VM-værtskaber.
Fifa har frikendt sig selv i spørsmålet om korruption i forbindelse med tildelingen af VM-værtsskaberne i fodbold til henholdsvis Rusland og Qatar i 2018 og 2022. Men det er den amerikanske undersøgelsesdommer Michael Garcia, der står bag en delvist hemmeligholdt rapport, bestemt ikke enig i. Her er det Fifa-præsident Sepp Blatter, der trykker hånd med Ruslands præsident Vladimir Putin.
Fifa har frikendt sig selv i spørsmålet om korruption i forbindelse med tildelingen af VM-værtsskaberne i fodbold til henholdsvis Rusland og Qatar i 2018 og 2022. Men det er den amerikanske undersøgelsesdommer Michael Garcia, der står bag en delvist hemmeligholdt rapport, bestemt ikke enig i. Her er det Fifa-præsident Sepp Blatter, der trykker hånd med Ruslands præsident Vladimir Putin. Foto: Kurt Schorrer/AP

Den britiske regering lægger nu pres på det internationale fodboldforbund Fifa.

Storbritanniens minister for sport, kultur og medier, Sajid Javid, har skrevet til Fifa's præsident Sepp Blatter.

I brevet opfordrer han forbundet til at offentliggøre den rapport, som klarlægger omfanget og beskyldningerne om korruption i forbindelse med tildelingen af VM-værtsskaberne til Rusland og Qatar i henholdsvis 2018 og 2022.

Det skriver den engelske tv-station BBC ifølge nyhedsbureauet dpa.

- Ved ikke at offentliggøre rapporten, risikerer Fifa ikke bare at skade sit eget ry og rygte yderligere, men også at gøre markant skade på fodbold generelt, siger ministeren til BBC.

Sajid Javid mener desuden, at måden Fifa har håndteret rapporten på "yderligere sætter spørgsmålstegn ved forbundets integritet og gennemsigtighed."

Den amerikanske undersøgelsesdommer Michael Garcia, som har en karriere med store sager bag sig, blev sat til at undersøge beskyldningerne mod Fifa.

Da hans rapport var færdig, offentliggjorde Fifa kun en meget lille del af den. Det offentliggjorte frikender både Rusland, Qatar og Fifa. Men straks efter stod Michael Garcia frem og fortalte, at han ikke kunne genkende ordlyden fra en del, der blev offentliggjort.

Også han opfordrede til, at Fifa offentliggjorde hele rapporten. Det har Fifa imidlertid afvist med henvisning til kilders ret til fortrolighed.

- Jeg forstår godt, at der er udfordringer med hensyn til fortrolighed i rapporten, men det her er en udfordring, som mange offentlige instanser møder, når de arbejder på en åben og gennemsigtig måde, siger Sajid Javid./ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.