Dekan: Studier vil blive lukket

Lukningstruslen for studierne arabisk og kinesisk er helt reel, understreger dekan på Det Humanistiske Fakultet ved Københavns Universitet.
Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet skal gøre et betydeligt indhug i deres kandidatoptag.
Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet skal gøre et betydeligt indhug i deres kandidatoptag. Foto: Københavns universitet/free

Der vil blive nedlagt flere sproglige uddannelser, hvis regeringens nuværende plan om at skære 4.000 studiepladser forbliver i sin nuværende form. Det slår professor Ulf Hedetoft, der er dekan på Det Humanistiske Fakultet under Københavns Universitet, fast.

- Vi kan ikke implementere den her dimensionerings-model uden at lukke et anseligt antal pladser på humaniora. De kinesiske-, arabiske- og brasilianske-studier er i farezonen, siger han.

Torsdag var både Dansk Industri og Dansk Erhverv ude og sige, at de ikke tror på, at studierne i kinesisk og arabisk vil blive lukket. Og det er heller ikke besluttet endnu, hvilke studier der skal nedlægges, men begge studier er lige så truede som alle andre, fortæller Ulf Hedetoft.

Han fremhæver, at de alle tre er væsentlige studier, fordi både Kina, Brasilien og Mellemøsten bliver nogle af de vigtigste fremtidige handels- og samarbejdspartnere for Danmark.

Det Humanistiske Fakultet står til at skulle skære 45 kandidatpladser fra fremmedsprogsområdet væk. Men ifølge det såkaldte retskrav skal studerende, der har gennemført tre års bacheloruddannelse i eksempelvis kinesisk, automatisk have retten til at blive optaget på kandidatdelen af uddannelsen.

Og her opstår problemet.

- Uanset hvor du skærer, så skærer du en hel del uddannelser ned til nul på kandidatoptaget. Og lige så snart du skærer optaget ned til nul, så lukker du det også på bacheloren. For du kan ikke optage nogen på bacheloren, hvor du ikke kan garantere dem, at de kan få en kandidat, forklarer Ulf Hedetoft.

Han forklarer, at det ikke er holdbart at skære kandidatpladserne væk fra et af de større sprogfag som eksempelvis engelsk, fordi studiet af så stort et verdenssprog, som engelsk er, bør fastholdes på et højt niveau.

Samlet set skal der lukkes mellem ti og tyve uddannelser på sprogområdet for Københavns Universitet, vurderer Ulf Hedetoft.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.