Debattør: Ønsker vi virkelig robuste sygeplejersker?

Jobannoncer i hele landet efterspørger robuste sygeplejersker. Det er et tegn på, at der er noget helt galt i sundhedsvæsenet, mener underviser på sygeplejerskeuddannelsen.
Hospitalerne er vilde med robuste sygeplejersker. Men ønsker vi virkelig sygeplejersker, som er så robuste, at de ikke lader sig følelsesmæssigt gå på af, at der er så travlt at patienterne ikke får den rette pleje?
Hospitalerne er vilde med robuste sygeplejersker. Men ønsker vi virkelig sygeplejersker, som er så robuste, at de ikke lader sig følelsesmæssigt gå på af, at der er så travlt at patienterne ikke får den rette pleje? Foto: Scanpix / Arkiv

Skal man tro jobannoncerne, har sundhedsvæsnet i høj grad brug for robuste sygeplejersker. I hvert fald er det ordet, der går igen, uanset hvor i landet, jobbet er, bemærker Benjamin Olivares Bøgeskov, som er lektor på sygeplejerskeuddannelsen i UCC, i et debatindlæg i Politiken.

Men er robusthed virkelig en egenskab, vi ønsker hos de mennesker, der skal tage sig af vores syge og lidende? spørger han.

Han har nemlig mistanke om, at den form for robusthed, de ansatte skal have, ikke handler om, at de skal kunne håndtere for eksempel uforudsigelige situationer med syge og døende mennesker - men om, at de skal kunne håndtere dårlige arbejdsvilkår og mangel på ressourcer, også selvom det betyder, at patienterne ikke får den rette pleje.

"Vi håber selvfølgelig, at sygeplejersker sover roligt i deres seng om natten. Men hvis denne søde søvn skyldes en tillært robusthed, der gør dem ligeglade med, at der ligger for mange patienter på gangene hver dag, så er det ikke vejen frem," skriver Benjamin Olivares Bøgeskov blandt andet i debatindlægget.

Derfor skal efterspørgslen på robuste sygeplejersker ses som et tegn på, at der er noget galt med sundhedssystemet, både i forhold til de ansattes arbejdsforhold og behandlingen af patienter, mener han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.