DEBAT

Debattør: Lad nu østarbejdere nøjes med 80 kroner

Hvorfor ikke give østarbejderne lov til at konkurrere med lavere priser end danske arbejdere, når de nu gerne vil? spørger den tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom.
Østarbejderne vinder ikke på, at venstrefløjen vil forhindre dem i at arbejde til 80 kroner i timen, mener Rasmus Brygger, som er tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom.
Østarbejderne vinder ikke på, at venstrefløjen vil forhindre dem i at arbejde til 80 kroner i timen, mener Rasmus Brygger, som er tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom. Tor Birk Trads / Information / Scanpix

Venstrefløjens krav om, at håndværkere og andre arbejdere fra Østeuropa skal have samme løn som danskere, når de arbejder i Danmark, rammer østarbejderne og forhindrer dem i at få job.

Sådan skriver 24-årige Rasmus Brygger, der er tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom, i et debatindlæg på Politiken.dk.

Hvis østarbejdere ikke må konkurrere på prisen, har de nemlig ikke ret mange chancer for overhovedet at få job i Danmark, skriver han. Hvorimod hvis de fik lov at underbyde danske håndværkere og tage for eksempel 80 kroner i timen, ville de stadig tjene mere, end de er vant til i hjemlandet.

Derfor er det ikke østarbejderne, som venstrefløjen vil beskytte, når de kræver overenskomstmæssig løn. De vil bare beskytte danske arbejdere fra konkurrence, mener den unge liberale politiker.

"Der vil altid være nogle, som er mere sultne"

Indlægget har skabt en del debat på Politiken.dk.

For eksempel er Allan slet ikke enig og understreger, at løndumping også på sigt vil gå ud over østarbejderne selv, "fordi der er altid nogen der vil gøre det billigere som er mere sultne og mere fattige. Hvor fattige skal vi være for at bibeholder vore såkaldte konkurrenceevne?" spørger han.

Kim tror ikke på, at østarbejderne ikke "snupper" danskernes arbejdspladser, hvis de konkurrerer til lavere løn:

"Hver gang vi giver jobbet til en underbetalt øst-murer så sender vi en af vores egne ud i arbejdsløshed og det betyder at jeg skal betale mere i skat samt at en dansk familie får smadret sin økonomi," skriver han.

Kan ikke betale husleje for polsk løn

Flere debattører understreger, at de er blå og liberale - men alligevel er uenige med Rasmus Brygger.

Christoph skriver for eksempel, at den liberale skribent glemmer at fortælle, at østarbejdere presser lønnen ned for danske håndværkere, så de til sidst også skal arbejde for 80 kroner i timen.

"Det er ca. 12.000 om måneden og så kan håndværkerens familie jo flytte sammen i en 20m2 værelse. Er det Bryggers recept på at bekæmpe fattigdom? Det er ideologisk blændværk. En ægte liberalist, der ønsker at mennesket er frit, burde som den første kræve at alle har ret til en leveløn," mener Christoph.

Brian er en af de danske håndværkere, der ifølge LA-politikeren har en alt for høj timeløn. Han skriver:

"Jeg er en af disse håndværkere, hvis arbejde bliver taget fra mig, fordi jeg ikke kan betale min husleje for 80 kr i timen. (...) Jeg føler på det bestemteste ikke at jeg har vundet noget som helst, ved at få konkurrence fra østarbejdere. Tværtimod har jeg tabt. Jeg har en 55 timers arbejdsuge, for at kunne holde min løn som den var for 6 år siden."

"Vi kan jo ikke alle flytte til Polen"

Også debattøren Dennis langer ud efter Rasmus Brygger.

"Det er underfundigt, som den her slags debatter altid går på at danske lønmodtagere er for grådige og egoistiske - og aldrig på at de danske arbejdsgivere forlanger for høje profitter. For det kan vel umuligt være tilfældet, kan det??" skriver han, og fortsætter:

"På trods af at flere undersøgelser viser en øget ulighed, et større skel mellem rig og fattig, er det altid lønmodtagerne og de arbejdsløse der får på puklen. Det danske samfund, og alle udgifter for at leve deri, er nu engang indrettet efter et relativt højt lønniveau. Hvis danske lønmodtagere skal arbejde for polske lønninger har de simpelthen ikke råd til husleje, mad, tøj, bil, telefon og andre nødvendigheder. Vi kan jo for pokker ikke alle sammen flytte til Polen imens vi arbejder for halv løn i Danmark."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.