Debattør: "At være arbejdsløs burde være en velsignelse"

I dagbladet Politiken undrer en filosofistuderende - og kommende arbejdsløs - sig over, at lønarbejdet bliver ophøjet til at være det vigtigste her i livet.
Arbejdsløshed burde dybest set være en velsignenelse, påpeger Søren Mau i Politiken i dag.
Arbejdsløshed burde dybest set være en velsignenelse, påpeger Søren Mau i Politiken i dag. Scanpix - modelfoto

Hvad er det i grunden, der er så fantastisk ved at have et arbejde? Det bliver ophøjet til meningen med selve livet. Men spørg dig selv: Ville du gå på arbejde, hvis du ikke fik penge for det?

Det provokerende spørgsmål stiller Søren Mau i dag i et stort debatindlæg i dagbladet Politiken. Søren Mau er specialestuderende i filosofi ved Aarhus Universitet og er - som han selv skriver - kommende arbejdsløs.

Søren Mau reagerer på en artikel, som også Avisen.dk bragte for nylig - en artikel, der omtale en undersøgelse, som viser, at arbejdsløses personlighed ændrer sig markant.

LÆS ARTIKLEN HER

"En mærkelig blanding af på den ene side den ene side en sympatisk afdækning af de arbejdsløses forhold og på den anden side en reproduktion af den ideologi, der er en del af grunden til disse kvaler," skriver Søren Mau om artiklen.

For dybest set burde det at være arbejdsløs være en velsignelse, mener han. Trods det, at man piskes til at skrive jobansøgninger og deltage i kurser, så har man som ledig mere tid til at lave det, man gerne vil.

"Hvorfor et det så fantastisk?"

Men i stedet bliver man stigmatiseret som arbejdsløs. Årsag? Vi har alle fra barnsben fået banket ind i hovedet, at lønarbejdet er meningen med selve livet.

Samfundet er så gennemsyret af netop den opfattelse, at mange arbejdsløse derfor opfatter sig selv som en fiasko, når de ikke har et lønnet job.

"Men hvad er det egentlig, der er så fantastisk ved at have et arbejde," spørger debattøren, der nævner, at man meget vel risikerer at få et kedeligt og lavtlønnet job - eller et spændende, højtlønnet job, som så til gengæld giver stressnedbrud.

Han opfordrer alle til i fællesskab at finde en anden - mere rummelig - måde at organisere arbejde og produktion på. En måde, der er til gavn for alle.

LÆS HELE DEBATINDLÆGGET HER

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.