Debat: Syge er blevet samfundets dørmåtter

Reformerne og budskabet om, at det skal kunne betale sig at arbejde, er eksempler på en ny tendens i samfundet, der betragter syge og uarbejdsdygtige borgere som undermennesker, lyder det fra flere organisationer.
Syge mennesker er blevet de nye syndebukke, advarer flere organisationer.
Syge mennesker er blevet de nye syndebukke, advarer flere organisationer. Scanpix / modelfoto

Hvis vi presser dem nok økonomisk, bliver de nok motiverede til at yde noget.

Sådan lyder logikken, der dominerer i dagens samfund, hvor det ikke længere er legalt at være syg og uarbejdsdygtig. Det siger Lisbeth Riisager Henriksen til etik.dk, der ejes af mediet Kristeligt Dagblad.

Hun har netop samlet en bogantologi, der handler om, hvordan samfundet nu om dage hylder dem, der klarer sig selv, og reagerer med skepsis og mistro på dem, der er for syge til at kunne bidrage.

Det tankemønster viser sig ved de mange reformer af førtidspension og kontanthjælp, og betyder for eksempel, at syge mennesker må presses og piskes gennem årelange forløb, der tester deres arbejdsevne.

Både politikere og almindelige mennesker ser på syge med langt mere mistro end tidligere, siger flere organisationer til etik.dk.

- De er blevet til en dørmåtte, som vi kan træde alt vores egen snavs af i. De mennesker, som er marginaliserede, de er nok både dovne og selv ude om, at de er havnet i den situation, som de er, synes at være opfattelsen. Hele retorikken om, at det skulle kunne betale sig at arbejde - jamen de fleste mennesker vil jo gerne have et godt arbejde og kunne forsørge sig selv. Men det er altså ikke deres egen skyld, at de er blevet syge, eller at der ikke er et arbejde til dem, siger Bjarne Lenau Henriksen, der er tidligere chef for Kirkens Korshær.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.