Debat: Kvælende omsorg fastholder psykisk syge i systemet

Hvis man udelukkendegiver giver psykisk syge og udsatte omsorg, så er man med til at fastholde folk i et sygdomsbillede, mener pædagog og terapeut.
Man differentierer ikke. Man siger ikke, at hende der, som kæmper med en alvorlig depression, hun skal ikke møde op til jobsamtaler eller jobtræning, for hun er ikke klar til et fuldtidsjob på det almindelige arbejdsmarked, siger Grethe Mikkelsen. 
Man differentierer ikke. Man siger ikke, at hende der, som kæmper med en alvorlig depression, hun skal ikke møde op til jobsamtaler eller jobtræning, for hun er ikke klar til et fuldtidsjob på det almindelige arbejdsmarked, siger Grethe Mikkelsen.  Foto: Scanpix arkiv

Hvis man udelukkendegiver giver psykisk syge og udsatte omsorg, så er man med til at fastholde folk i et sygdomsbillede. Man hjælper dem ikke videre, og man finder ikke ud af, hvad de har af ressourcer.

Det mener pædagog og terapeut fra DISPUK Grete Mikkelsen, som Politiken har interviewet.

Hun har blandt andet stået i spidsen for en frugtplantage og et økologisk landbrug med psykisk udsatte som medarbejdere, og for 8 år siden åbnede hun Skovhus Privathospital, der i dag er landets største private psykiatriske hospital.

På baggrund af hendes erfaringer, mener hun, at man skal holde op med kun at ynke mennesker med psykiske lidelser og kun tænke, at det er synd for dem. For omsorgen kan blive omklamrende. Og på den måde er mange pædagoger og behandlere i de offentlige med til at fastholde folk med psykiske lidelser i behandlingssystemet, siger hun til Politiken.

- Hvis man pakker dem ind i vat og bomuld og synes, at det er synd for dem, eller bare stanger dem et boksekursus, så giver man indtryk af, at de udsatte ikke kan noget. Man er nødt til at kigge på, hvad de er gode til, og hvad de drømmer om. Vi er nødt til at indse, at omsorg først og fremmest handler om at blande sig så lidt som muligt, siger hun og fortsætter.

- De skal jo lære at tage et ansvar for deres eget liv, men det her område er meget præget af, at de udsatte får mulighed for at fralægge sig ansvaret. Vi ser det især i forhold til stofmisbrug: Det er synd for mig, at jeg er narkoman. Men det kan jo ikke bruges til noget.

Rigtigt at arbejde frem mod job

Grete Mikkelsen bakker op om en lovgivning, der ikke bare parkerer folk på en offentlig ydelse, men i stedet prøver at hjælpe folk ud i job. Men det er en fejl, at putte alle i samme kasse, siger hun.

- Man har forsøgt på det i hvert fald. Og jeg synes bestemt også, at det er en rigtig god idé, at man prøver, men man begår den samme fejl som før: Man differentierer ikke. Man siger ikke, at hende der, som kæmper med en alvorlig depression, hun skal ikke møde op til jobsamtaler eller jobtræning, for hun er ikke klar til et fuldtidsjob på det almindelige arbejdsmarked. Man putter alle i samme kasse, men man skal være meget mere nuanceret. Mennesker er jo nuancerede, siger hun til Politiken.

Læs hele interviewet her


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.