De unge vil bestemme over tv'et

Næsten hver anden mellem 18 og 29 år ser mere tv på streamingtjenester end på fjernsynet.
Næsten hver anden mellem 18 og 29 år ser mere streaming-tv end fjernsyn.
Næsten hver anden mellem 18 og 29 år ser mere streaming-tv end fjernsyn. Foto: Colourbox/FREDERIC CIROU / PHOTOALTO

Streamingtjenester som Netflix, Viaplay og HBO Nordic har for alvor givet en af danskernes favoritbeskæftigelser, fjernsynskiggeriet, kamp til stregen.

I en undersøgelse, lavet af analysebureauet Wilke for Newspaq, svarer 45,5 procent af de 611 adspurgte mellem 18 og 29 år, at de ser mere tv via streamingtjenester frem for almindeligt tv.

Det overrasker ikke forsker i tv-historie og medieanalyse ved Aarhus Universitet Jakob Isak Nielsen.

- Det er en tendens, man ser i mange lande, blandt andet i tv-seriernes moderland USA. Her oplevede man for en tre-fire år siden for første gang, at der var færre, der så fjernsyn end tidligere, siger han til Newspaq.

Ifølge Jakob Isak Nielsen skyldes det store antal unge seere hos streamingtjenesterne, at de har helt andre medievaner end de tidligere generationer.

- Den nye generation er begyndt at fylde mere i statistikerne, i takt med at de flytter hjemmefra. Det er folk, der ikke har faste ritualer om at se fjernsyn, og ikke nødvendigvis køber et tv til eget forbrug, fortæller Jakob Isak Nielsen.

Han pointerer, at de unge i højere grad vender den fastsatte programflade ryggen for at have friheden til at vælge, hvad de vil se, og hvornår de vil se det. Men streamingtjenesterne kommer ikke til at udkonkurrere fjernsynet, lyder det fra forskeren.

- Streamingtjenesterne kan ikke alt. Jeg er fuldstændigt overbevist om, at det vil blive et supplement til fjernsynet. Det er i højere grad det sociale tv-forbrug, som er stædig og vedholdende hos danskerne. For eksempel familien der er samlet foran fjernsynet for at se dramaserier søndag aften. Danskerne ser stadig tre timers fjernsyn om dagen, og det er mere, end for 5-6 år siden, siger Jakob Isak Nielsen.

Han påpeger, at man i fremtiden kommer til at se mere til blandingen af fjernsyn og streamingtjenester.

- Det man ser allerede nu, og som bliver en del af fremtiden, er multi-screening, her er flere former for skærmunderholdning i gang på samme tid. Jeg fanger tit både mig selv og mine børn i at sidde med en tablet og se een ting, mens fjernsynet kører i baggrunden, siger Jakob Isak Nielsen.

Undersøgelsen, der er lavet af Wilke, bygger på interviews med 611 adspurgte. De fik stillet spørgsmålet: Ser du mere tv via streamingtjenester som Netflix, TV 2 Play o.lign frem for almindeligt tv? 45,4 procent mellem 18 og 29 år svarede, at de så mere streaming-tv end fjernsyn. 50,4 procent svarede, at de så mere fjernsyn og 4,2 procent svarede ved ikke.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.