De unge er på vej tilbage på boligmarkedet

Lave renter og stigende boligpriser gennem de seneste måneder har lokket de unge boligkøbere tilbage på markedet, fastslår mæglere.
De yngre boligkøbere har fået mere mod på boligmarkedet, lyder det fra ejendomsmæglere.
De yngre boligkøbere har fået mere mod på boligmarkedet, lyder det fra ejendomsmæglere. Foto: Colourbox/free

Frygten for økonomiske tab i kølvandet på finanskrisen er ved at fortone sig hos de unge boligkøbere.

Hos ejendomsmæglerkæden Nybolig udgør unge under 29 år en stigende andel af hussalget omkring de større byer.

- Nu står vi i et marked, hvor priserne har vist en stigende tendens igennem de seneste otte-ni måneder. Det har skabt en større optimisme på boligmarkedet. Kombineret med en historisk lav rente, hvor de unge boligkøbere kan sikre sig en fast lav rente i de næste 30 år, har det fået flere til at slå til nu, siger pressechef Kim Pauli.

I København er andelen af unge boligkøbere ifølge Nyboligs egne tal steget fra 11 procent i 2010 til 12 procent i første kvartal af i år. I Østsjælland er der tale om en stigning fra 14 til 17 procent, i Nordsjælland fra 12 til 14 procent og i Østjylland fra 22 til 25 procent.

- For fem år siden var salget af villaer nede i en bølgedal, og de unge usikre førstegangskøbere kunne se, at priserne var under pres. Derfor holdt mange af dem sig afventende af frygt for at købe et hus, der ville falde yderligere i værdi, siger Kim Pauli.

Hos ejendomsmæglerkæden Home viser salgstallene en samlet fremgang på 26 procent fra første kvartal af 2014 til første kvartal af i år. Antallet af unge boligkøbere mellem 25 og 34 år er i samme periode steget med 25 procent hos Home.

Den positive fremgang blandt de unge boligkøbere skal dog ses i lyset af, at otte procent færre danskere under 40 år bor i ejerbolig i dag i forhold til for fem år siden, som det fremgår af tal fra Danmarks Statistik.

Dermed er det fra et relativt lavt udgangspunkt, at stigningen i de unges indtog på boligmarkedet sker, påpeger relationschef i Home, Mads Ellegaard.

- I dag er det blevet lettere at blive kreditvurderet på grund af den lave rente og de lave priser. Det gør også, at det er billigere og mere eftertragtet at kaste sig ind på boligmarkedet, end det har været de sidste mange år. Især hvis man kommer fra en lejebolig, siger han.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.