De sociale medier går amok i kjole-debat: Den er da ... hvid

Et harmløst foto af en kjole har sat sindene i kog i de sociale mediers verden. For hvilken farve har den? Spørgsmålet deler i den grad vandene.
Farve-krigen raser på de sociale medier. Denne kjole startede al balladen.
Farve-krigen raser på de sociale medier. Denne kjole startede al balladen. Tumblr

Kendte og ukendte er gået amok på de sociale medier i de seneste dage i en diskussion om en kjole, som en kvinde lagde et foto ud af på Tumblr - fuldstændigt uvidende om, at hun med sit medfølgende spørgsmål ville starte en verdensomspændende debat.

Hun dele fotoet af kjolen med spørgsmålet: "Kan I være søde at hjælpe mig - Er den her kjole hvid og guld eller blå og sort? Mig og mine venner kan ikke blive enige og vi er ved at flippe ud."

Hvid-guld fronten fører

Og så flippede alle andre ellers ud. Nogle ser kjolen som værende blå og sort - andre synes, den er hvid og guld. Nyhedsmediet BuzzFeed har sågar sat gang i afstemning om kjolens farver - lige nu mener 72 procent af dem, der har stemt, at kjolen er hvid og guld, mens kun 28 procent ser den som blå og sort.

Bt.dk har talt med Toke Bek, der er klinisk professor og overlæge på Aarhus Universitetshospital, om sagen. Han siger, at der en god forklaring på den store forvirring.

- Øjets nethinde kan ikke se absolutte farver. Det, nethinden faktisk ser, er kontraster, dvs. overgange fra et objekt til et andet. Det betyder, at man hele tiden tolker det, man ser, i relation til omgivelserne, lyder hans videnskabelige forklaring.

De kendte er også med

De kendte har også blandet sig i debatten på de sociale medier. Nedenunder ses tweets fra sangeren Taylor Swift og realityfænomenet Kim Kardashian. Førstnævnte tilhører den blåsorte front, sidstnævnte hvidgulds-fraktionen.

Kjolen, der deler vandene. Foto: Tumblr

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.