De norske fodboldkæmper er vokset nedad

De norske landsholdsspillere er i gennemsnit seks centimeter lavere end dem, der spillede i "Drillo"-tiden.
Norges fodboldlandshold er i gennemsnit seks centimeter lavere end dem, der var med ved VM i 1998.
Norges fodboldlandshold er i gennemsnit seks centimeter lavere end dem, der var med ved VM i 1998. Foto: POULSEN LARS/free

Hvis nogen stadig er i tvivl, om tiden med "Drillo-fodbold" i Norge er forbi, er det bare at tage et kig på det norske landshold, der lørdag aften tabte med 1-5 i Kroatien i EM-kvalifikationen.

Hvor det norske landshold i to årtier var domineret af fyrtårne som Jostein Flo, Brede Hangeland og John Carew, er den typiske spiller på landstræner Per-Mathias Høgmos hold af en helt anden støbning.

Avisen VG har regnet ud, at spillerne på dagens norske landshold i gennemsnit er hele seks centimeter kortere end dem, der var med ved VM i Brasilien i 1998.

Det er derfor ikke så underligt, at nordmændenes gamle favoritvåben, dødboldene, ikke længere kan skræmme modstanderne.

- Vi var nok bedre til at forsvare os på dødbolde før i tiden. Rækkevidden var anderledes, men så var vi til gengæld dårligere i andre facetter af spillet sammenlignet med i dag, siger den tidligere landsholdsspiller Dan Eggen til VG.

Mod Kroatien var kun fire markspillere højere end 180 centimeter - et udtryk for, at norsk landsholdsfodbold i dag foregår i græshøjde og ikke længere er præget af lange, høje bolde, der gjorde holdet berygtet under Egil "Drillo" Olsen.

At der fortsat skal betales lærepenge for den dramatiske omstilling blev tydeligt i Zagreb, hvor nordmændene led deres største nederlag i en betydende kamp, siden det danske dynamithold vandt med 5-1 i Oslo i 1985.

Men Dan Eggen, der som aktiv spillede i både Frem og Brøndby, mener ikke, at de manglende centimeter behøver at være et handicap på længere sigt.

- Højden fungerer fint i mange aspekter af spillet. I perioder spillede Norge sig igennem det kroatiske hold, og det er fordi, spillerne er lettere på fødderne og kreative. Det er egenskaber, som ofte følger med lavere spillere, siger Dan Eggen.

Efter fem kvalifikationskampe er Norge på tredjepladsen i sin gruppe. Der er to point op til Italien, der lige nu er nummer to.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.