De får lov at køre råddent uden straf

Mange udenlandske diplomater kører for stærkt i Danmark, men de slippe for straf på grund af diplomatisk immunitet.
I Danmark vil politiet gerne have fat i fartsynderne. Der er dog en gruppe, der kan få lov at køre råddent uden straf. Siden 2012 er 279 diplomater blevet taget for at køre for stærkt, men de kan ikke straffes.
I Danmark vil politiet gerne have fat i fartsynderne. Der er dog en gruppe, der kan få lov at køre råddent uden straf. Siden 2012 er 279 diplomater blevet taget for at køre for stærkt, men de kan ikke straffes. Scanpix, arkiv

Mange udenlandske diplomater har en tung fod på speederen, når de kører rundt i deres biler med blå nummerplader i Danmark.

Siden 2012 er de blevet taget for at køre for stærkt 279 gange.

Det viser metroxpress' aktindsigt hos Udenrigsministeriet.

I 64 af sagerne ville hastighedsoverskridelserne, der er på helt op til 70 procent, have givet klip i kørekortet eller en betinget frakendelse af kortet. Men diplomaterne slipper kvit og frit, da de er beskyttet af
diplomatisk immunitet og ikke kan bryde dansk lov. På den måde sparer de tilsammen hundredtusinder af kroner.

"Selvfølgelig kan vi godt rive os lidt i håret over, at diplomater kan slippe for straf. Vi politifolk er jo opdraget til, at folk skal straffes, når de bryder loven," siger politiinspektør Peter Dahl, Københavns Politi.

Særligt på Strandpromenaden i København får diplomatbilerne alt, hvad de kan trække. Her er mere end hver fjerde af de 279 hastighedsovertrædelse registreret.

Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, vil nu undersøge muligheden for at straffe de fartglade diplomater.

"Det her er helt utilstedeligt. De er her som gæster i vores land. Hvorfor skal man ikke kunne give en diplomat en bøde? Det skal vi undersøge, for det her er en retsstat og ikke en bananrepublik," siger han til metroxpress.

Mens formanden for Færdselskommissionen, Venstres Karsten Nonbo, i stedet foreslår "at man skal samle bøderne ind en gang om året og sende dem til ambassaderne som en julegave".

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.