De bedste snacks til en god søvn

Gå mæt i seng og sov godt med disse små måltider.
Hvis du spiser den rigtige snack lige før sengetid, sover du bedre.
Hvis du spiser den rigtige snack lige før sengetid, sover du bedre. Colourbox

Den lille sult kan let trænge sig på om aftenen, når man hygger sig foran fjernsynet. Måske er du ikke blevet helt mæt af aftensmaden, så din mave rumler en smule.

Men der er nogle ting, der er bedre at spise end andre om aftenen. Mary Hartley, der er diætist, råder til, man spiser en aftensnack på 150-200 kalorier.

Her er de bedste snacks, som gavner din søvn.

1. Ris

Har du risrester til overs fra aftensmaden, så spis lidt ekstra til den lille sult. En undersøgelse publiceret i tidsskriftet PLOS One har vist, af en kost bestående af ris giver en 46 pct. mindre risiko for at sove dårligt, når man sammenligner med brød og nudler.

Forskerne peger på, at mad med et højt glykæmisk indeks såsom ris øger produktionen af aminosyren tryptofan og søvnhormonet melatonin, som gavner søvnen. Og så mætter det, siger diætist Christine Palumbo.

Varm fx risresterne i mikroovnen med lidt mælk.

Sex uden orgasme kan ødelægge din søvn. Læs på Femina.dk hvorfor.

2. Skinke og ost

Rul et stykke skinke, som indeholder det gode tryptofan, og ost sammen som en lille snack på 100 kalorier. Det mætter og er stadig sundt. Ost er fyldt med proteiner, og spiser man det 30 minutter før sengetid, øger det din forbrænding dagen efter, viser forskning publiceret i British Journal of Nutrition.

Her er vintervanerne, der ødelægger din søvn. Læs om dem på Femina.dk.

3. Valnødder

Spis en håndfuld valnødder, som indeholder melatonin. Spiser du dem, vil melatoninniveauet i kroppen stige, viser forskning publiceret i tidsskriftet Nutrition, og man falder dermed hurtigere i søvn. Pas dog på kalorietallet, for nødder er kalorierige. Så hold dig gerne til en håndfuld.

4. Krydrede popcorn

En kopfuld med popcorn koster dig kun 30 kalorier, og kulhydrater i popcorn stimulerer frigivelsen af insulin, hvilket påvirker din døgnrytme. Det har en undersøgelse publiceret i tidsskriftet Cell Reports netop vist.

Du kan krydre dine popcorn med enten kanel eller paprika. Begge krydderier skyder din forbrænding i vejret.

5. Banansmoothie

Blend en smoothie med banan og fedtfattig mælk – den er nemlig rig på D-vitamin og kalk, og undersøgelser har netop vist, at det mindsker risikoen for at have søvnproblemer. Faktisk med henholdsvis 17 og 16 pct. Det har en undersøgelse publiceret i tidsskriftet Journal of Sleep Research vist.

Banan indeholder desuden også magnesium og B6, som er et vitamin, der gavner din krops serotoninproduktion, som er en afslappende neurotransmitter.

6. Varme drikke

En kop urtete inden sengetid kan være et rigtig godt søvnritual inden en god nats søvn. Vælg fx en med ingefær, der virker godt for fordøjelsen. Snack også gerne lidt tørret frugt, såsom dadler, som virker godt for fordøjelsen.

Du kan også snuppe en varm kop suppe, som giver din krop ro, siger Christine Palumbo. Det skal være en suppe, der er let for kroppen at fordøje. Det kan f.eks. være græskarsuppe eller kyllingesuppe med nudler og hold dig fra linse- eller bønnesuppe, der kræver en del arbejde for fordøjelsen.

Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.