De bedste madtips til en stressfri juleaften
Vær godt forberedt og undgå at stresse over julemiddagen. Her er de bedste råd.
Du kan spare dig selv for meget julestress ved at lave en del af maden i forvejen.
Du kan spare dig selv for meget julestress ved at lave en del af maden i forvejen. Colourbox / Modelfoto


FEMINA, Aller Media

Julemiddagen er stressende, fordi den består af så mange elementer, og man gerne vil have, at alt skal være helt perfekt til juleaften. Meget kan dog forberedes den 23., og det giver tryghed at følge en køreplan den 24. Kogebogsforfatter Marianne Kastberg giver her et bud på en køreplan til en stressfri juleaften.

Forslag til program
Rødkålen kan fryses og derfor laves god tid i forvejen. Eller lav den 4-5 dage før juleaften, og sæt den i køleskabet - det bliver den ikke ringere af.

Læs på Femina.dk, hvad du faktisk også kan bruge kirsebærsauce til.

23. december:
Kog risengrød til risalamanden
Smut mandlerne
Kog og pil kartofler til brunede kartofler
Skræl de hvide kartofler og læg dem i vand
Steg evt. ænderne, og parter dem

Saseline gider ikke holde en traditionel dansk jul. Læs på Femina.dk hvorfor.

24. december:
Formiddag:
Lav evt. rødkålssalat, men vent med at hælde marinaden på
Lav risalamanden færdig og sæt den på køl
Lav kirsebærsauce og lad den stå i gryden

Eftermiddag:
Tag anden ud af køleskabet
Begynd på saucen
Fyld ænderne, og sæt dem i ovnen (med mindre du allerede har stegt dem dagen før)

Læs på Femina.dk om 7 kendte kvinders jul.

En time før middagen:
Tag brunekartofler ud af køleskabet
Sæt hvide kartofler over
Lav saucen færdig

3 kvarter før middagen:
Vend marinade i salaten
Grill evt. anden for at få skindet sprødt

½ time før middagen til juleaften:
Varm rødkålen
Varm saucen ved svag varme
Brun kartoflerne
Varm de parterede ænder i ovnen, hvis du har forstegt dem dagen før

Det er en god idé at uddelegere nogle af retterne (og evt. også drikkevarerne) til gæsterne, ikke mindst hvis man venter mange gæster. Det giver en mere ligelig fordeling af tid og penge. Disse retter er særligt nemme at uddelegere, fordi de kan laves på forhånd og er nemme at transportere:

Den hjemmelavede rødkål
Salater (rødkålssalat, grønkålssalat eller en anden salat)
Risalamand og kirsebærsauce
En skål med kogte, pillede kartofler (til de brunede kartofler)
Skrællede kartofler i en plasticpose med vand (til de hvide kartofler)
Stegt and + sauce eller sky (kan tages med i en bradepande i parteret tilstand)
Konfekt
Småkager

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.