De anholdte kom i samme radikale moské

Alle tre anholdte fra tirsdagens terrorsag kom i Grimhøj-moskéen i Gellerup i Århus. En moské, der flere gange har været centrum for radikale holdninger blandt muslimer i Danmark

De tre mænd, som Politiets Efterretningstjeneste anholdt mandag for mordplaner mod bladtegneren Kurt Westergaard, har været faste gæster i den samme moske i Århus. Det drejer sig om Ligheds- og Broderskabsforeningens moské på Grimhøjvej i Gellerup i Århus.

Storebroderen til den sigtede, 36-årige SC bekræfter over for Nyhedsavisen, at både SC og den anden sigtede, KS, jævnligt gik til fredagsbøn i moskéen. Nyhedsavisen erfarer, at også den tredje sigtede, en 40-årig dansk-marokkaner, ofte besøgte moskéen.

Radikal historie

Ifølge Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere chef for PET, så har netop Grimhøj-moskéen flere gange været et mødested for terrorsigtede.

»Det var her, at den danske Guantánamofange (Slimane Hadj, red.) gik til bøn. Vi ved også, at bankrøveren Mehari, som blev dømt for medvirken til et bankrøveri, hvis udbytte formentlig skulle bruges til at støtte terrorisme, havde sin gang i Grimhøj,« siger Hans Jørgen Bonnichsen, som mener, at terrorplaner ofte kædes med moskéer, fordi det er et naturligt mødested for en del muslimer.

»En moské er ikke stedet, hvor planerne bliver lagt. Men det kan godt være mødestedet, som starter en længere kædereaktion,« siger han.

Legitimt at bruge vold

Grimhøj-moskéen har blandt andet været i søgelyset på grund af de rabiate holdniger, som den tidligere imam Raed Hlayhel gav udtryk for i sine prædikener. Ifølge Tina Magaard, ph. d. ved Center for Multikulturelle Studier, har netop hans profil måske været med til at tiltrække yderligtgående personer.

»Man kunne forestille sig, at han med den retorik har tiltrukket mennesker, for hvem det er legitimt at bruge vold. Sigtelsen af de tre kunne tyde på, at der stadig kommer nogen i moskéen, der har den slags holdninger. Men hvor stor en del af de mennesker som kommer i moskéen, der abonnerer på den fortolkning af islam, ved vi jo ikke,« understreger Tina Magaard.

Ryddet op

Rabih Azad-Ahmad, som er formand for Multikulturel Forening i Århus, har selv tidligere haft problemer med Grimhøjs bestyrelse, men mener, at den har ændret sig.

»De var ikke til at tale med. Men efter Muhammedkrisen er der blevet ryddet op. De har fået en ny bestyrelse og en ny imam, og hele stedet virker for mig langt mindre rabiat end tidligere,« siger Rabih Azad-Ahmad, som beskriver den nye bestyrelse som mere udadvendt.

Da Nyhedsavisen besøgte Grimhøj-moskéen i går blev vi imidlertid venligt bedt om at gå. Det har heller ikke været muligt at få en udtalelse fra moskéens imamer om deres holdning til de formodede mordplaner mod Muhammedtegner Kurt Westergaard eller moskéens ry.

I går aftes holdt repræsentanter fra moskéen møde i aktivitetscenteret Globus 1 i Århus sammen med blandt andre forskellige muslimske foreninger.

»Det var et fint og konstruktivt møde, hvor de forskellige lokalforeninger blev enige om, at der skal manes til besindighed, og det er selvfølgelig vigtigt, at alle overholder dansk lovgivning. Vi er imod enhver form for vold, og hvis PET s mistanke holder stik, så vil man også på det skarpeste tage afstand fra det,« siger Rabih Azad-Ahmad, som er formand for Multikulturel Forening i Gellerup.

Mødet foregik i aktivitetscenteret Globus 1 i Århus kl 17, og deltagerne var muslimske foreninger, imamer og vigtige personligheder i området.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.