David Trads til "ondskabsfulde" Søren Espersen: Sig selv undskyld!
Søren Espersen bør undskylde sin fornærmelse over for sorte og ikke mindst over for Barack Obama, lyder det fra David Trads.

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

Ja, Jeppe Kofod dummede sig, men den rigtige skurk i den pinlige debat om, hvad man bør kalde folk med sort hud, er og bliver altså Søren Espersen:

Det var Dansk Folkepartis udenrigsordfører, som i et forsvar for sit partis nye reklamekampagne – ’Vores Danmark – der er så meget, vi skal passe på’ – bragte diskussionen ned i sølet, da han skulle forklare, hvorfor der kun optrådte hvide danskere på plakaterne:

”Selv er jeg farveblind, så jeg aner ikke, hvad farve de har. Sådan tænker vi ikke. Vi kunne da sagtens have sat en neger ind, og hvad så? Hvad havde det ændret på noget som helst?”

Man siger altså kun ’neger’, hvis man enten er dum eller ondskabsfuld – og da jeg ved, at Søren Espersen ikke er dum, ja, så må han være ondskabsfuld. Alle ved, at folk, som er sorte, ikke bryder sig om at blive kaldt ’neger’, som åbenlyst opfattes nedsættende.

Men Espersen fortsatte. Han fremturede, da han blev kritiseret:

”Tag sådan en som Obama – hvad er han? Vi ved godt, hvad det drejer sig om. Man taler jo om den første neger i USA’s præsidentembede.”

Nej!

’Vi’ og ’man’ taler ikke om Barack Obama som den ’første neger’ i USA's præsidentembede. Jeg har aldrig i de mange år, jeg har boet i USA, hørt nogen sige ’negro’ om Obama. Gjorde man det, ville man rettelig blive betragtet som en gammeldags racist.

Tal for dig selv, Søren Espersen. Gem dig ikke bag et ’vi’ og et ’man’, når det kun er dig selv og nogle få andre, som kan finde på at sige ’neger’. Alle andre i USA – og i Europa – siger selvsagt den første ’sorte’ eller den første ’afro-amerikanske’ præsident. Alt andet er utilstedeligt.

Desværre er Espersen ikke den eneste bonderøv i dansk politik, som er ufatteligt ufølsom:

For fire år siden valgte socialdemokraten Mogens Jensen at sværte sit ansigt sort med skosværte på folkemødet på Bornholm – en praksis, som for årtier siden er blevet stoppet i Amerika, fordi det virker hånende, når hvide mennesker gør den slags. Dumt!

For to år siden insisterede Venstres Esben Lunde Larsen på at ville sige ’neger’ hver gang, han fik chancen om ’en mand fra Afrika.’ Da Jyllands-Posten spurgte, om han også ville sige ’neger’ til Obama, ville han ikke afvise det. Tumpet!

Hvorfor bliver der dog ved med at dukke historier op, hvor danske folketingsmedlemmer – senest Espersen, Lunde Larsen og Jensen – opfører sig, som om de lever i fortiden? Hvorfor lærer de ikke at holde op med at genere folk unødigt? Hvorfor?

Svaret er nok, at Danmark er et lille land, hvor vi taler et så sjældent sprog, at kun få bemærker, hvad vi siger. For tænk, hvis ledende amerikanske medier og politikere havde opdaget, hvad eksempelvis Espersen går og siger. Så var DF-profilen blevet hængt til tørre.

Prøv selv at forestil dig, hvordan stemningen ville være i september, hvis Espersen som formand for Udenrigspolitisk Nævn og derved som officiel repræsentant for Danmark tager ordet i Kongressen i Washington under det planlagte besøg og på et tidspunkt udbryder:

”Barack Obama, the first Negro-president…”

Stemningen vil blive isnende.

Amerikanske tilhørere – politikere, medier, embedsfolk – vil krumme tæer. De vil tænke, ’okay, there is something rotten in the State of Denmark’ med henvisning til den berømte sætning i Shakespeares Hamlet.

Lige nu er det Jeppe Kofoed, som har måtte undskylde for sin forkerte og overdrevne overdrivelse af Espersens udsagn. Jeg synes, at Espersen selv bør undskylde sin egen fornærmelse over for sorte og ikke mindst over for Barack Obama. Det bør ske nu og her.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.