David Trads: Tak til Bjarne Corydon

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG
Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

DET ER nemt at pege fingre af Bjarne Corydon, fordi han går fra politik til et konsulentfirma, han brugte ivrigt som finansminister - men vigtigere er det, at han var den minister, som genoprettede dansk økonomi.

For et år siden skrev jeg en kommentar, hvori jeg forsvarede de økonomiske resultater, som SR-regeringen havde opnået i dets første tre år. Corydon valgte sjældent, hvis nogensinde, den populære løsning, men resultaterne var virkelig gode.

Pointerne fra et år siden illustrerer, hvor stærk en finansminister, han var - og forklarer også, hvorfor han er attraktiv for erhvervslivet i dag:

Overordnet:

Den stramme finanspolitik, som Corydon stod i spidsen for, virkede. I Standard & Poors attraktive kreditvurdering hørte vi til blandt få lande med de allerbedste karakterer. Danmark klarede sig gennem hans år uden en eneste påtegning fra EU i forhold til vores gæld og offentlige udgifter.

Vækst:

Danmarks vækst holdt sig generelt over euro-zonen i hele Corydons tid. Danmark opretholdt vækst selv i perioder, hvor vores to største markeder, Sverige og Tyskland, havde tilbagegang. De store vækstpakker, som Corydon udtænkte, virkede – og bedre end de fleste EU-landes.

Beskæftigelsen:

Arbejdsløsheden faldt fra seks til fem procent på tre år. Beskæftigelsen blev øget med 30.000. Den danske udvikling hørte til blandt de bedste i Europa. Den gennemsnitlige ledighed i euro-zonen var dobbelt så høj. Ungdomsarbejdsløsheden i Danmark var også blandt de allerlaveste.

Eksporten:

Den danske eksport gik frem. Tal fra SR-regeringens sidste tid vist, at vi solgte godt ti procent mere til udlandet end i 2011. En fjerdedel af alle job i Danmark er eksportafhængige.

Konkurrenceevnen:

Erhvervslivets muligheder for at konkurrere globalt blev endnu bedre under Corydon. Verdensbankens rapport ’Doing Business’ placerede i Danmark bedst i Europa og som nummer fire i verden, når det handler om, hvor let det er at drive virksomhed.

Overførselsindkomster:

Antallet på offentlig overførsel faldt med 50.000 på tre år. 790.000 mod 840.000 i 2011. Grundene er – ud over den lave ledighed – at færre gik på efterløn eller blev førtidspensionister. Antallet af SU-modtagere steg, da flere er under uddannelse.

Lighed:

Antallet af fattige, der var steget uafbrudt under de borgerlige regeringer, faldt – især som en konsekvens af afskaffelsen af fattigdomsydelsen. Efter mange år, hvor gini-koefficienten, som er den økonomiske model, der opgør uligheden, konsekvent steg, blev kurven knækket.

Corydon kan med andre ord forlade Folketinget med rank ryg. Han gjorde en forskel i dansk politik.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.