David Trads: Mens feriedrengen Carl Holst tæller sine penge…
Regeringen burde indføre et politiker-lønloft’ i stil med det ’kontanthjælps-loft’, som Venstre ønsker, foreslår David Trads ovenpå debatten om forsvarsministerens dobbeltløn.

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

Da Carl Holst havde været forsvarsminister i syv dage ’med drøn på’, som han skrev på sin facebook mandag den 6. juli, var den arme mand udmattet:

”Derfor ser jeg frem til at trække stikket nogle uger fra i morgen,” skrev den 45-årige Venstre-mand.

Nogle uger!?

Den sønderjyske levebrødspolitiker – ud over fire år som skolelærer har han nemlig altid været fuldtidspolitiker – mente åbenbart, at han fortjente ferie. Meget ferie.

Jeg må indrømme, at jeg undrede mig – for jeg tænkte, at det var udtryk for en mærkværdig dovenskab at gå på ferie lige efter ens første udnævnelse til minister. De fleste af os ville vel have kastet os over arbejdet i spænding – men ikke Holst. Han ville bare på ferie.

Nå, det blev som bekendt værre:

For mens manden ferierede, skrev Vejle Amts Folkeblad fredag den 24. juli, at han hæver dobbeltløn – for ved siden af sine årlig hyre på 1,2 millioner kroner for at være minister, rager han yderligere 800.000 kroner til sig i såkaldt ’efterløn’ fra Region Syddanmark.

I alt over to millioner kroner om året til griske Carl Holst!

Lad mig – bare for god ordens skyld – minde om, at Holst selv sagde sit job som regionsrådsformand op. Han blev ikke fyret. Manden ville hellere noget andet. For alle os andre, der selv siger op, betyder det, at vores løn hører op. Naturligvis og helt rimeligt.

De love, der regulerer politikeres løn, tager også højde for den slags: Når for eksempel en minister træder tilbage, fortsætter personen med at få sin løn i op til tre år – men hvis personen fortsætter i Folketinget, fratrækkes honoraret herfra.

Hvis en regionsrådsformand stopper, får vedkommende også en ’efterløn’ – men hvis personen bliver eksempelvis borgmester eller udvalgsformand i en kommune, ja, så modregnes den indtægt.

Men man har i loven glemt at tage stilling til, hvad der sker, hvis en regionsrådsformand bliver minister. Derfor kan Holst hæve sin fede efterløn ved siden af ministerhyren. Det er åbenlyst i strid med lovens ånd.

Det var præcist Holsts argument, da han endelig – tirsdag den 28. juli – gav lyd fra sin ferieresidens. Igen via facebook:

”Der er derfor ikke tale om dobbeltløn…Reglerne om aflønning af regionsrådsformænd er fastsat ved bekendtgørelse, og er naturligvis fulgt til punkt og prikke.”

Ja, tak. Reglerne er overholdt – men der er også noget, der hedder sund fornuft og anstændig moral. Holst burde indse, at det virker amoralsk af en politiker på den måde at være bjergsom med andre folks penge. Der må være en grænse, når ens løn hentes ind fra skatteydere.

Det holder måske i byretten – men ikke ved folkedomstolen…

Jeg har en konkret ide til Venstre-regeringen – oven i købet en, der er tæt på noget, som Lars Løkke Rasmussen selv har talt så varmt for:

Indfør et ’politiker-lønloft’ – i stil med det ’kontanthjælps-loft’, som Venstre ønsker.

Kontanthjælps-loftet går som bekendt ud på, at en kontanthjælpsmodtager ikke må overstige et bestemt månedligt beløb, når alle offentlige ydelser lægges sammen – alt fra den månedlige kontanthjælpsydelse over boligsikring til tilskud til en tandlæge.

Et politiker-lønloft kan snildt fungere efter samme princip, så en politiker, uanset hvor mange ben, personen gnaver i, samlet højst kan få et bestemt samlet beløb for at være folkevalgt. Det beløb kunne passende svare til det, som en almindelig minister får: 1,2 millioner kroner.

Mens Carl Holst tæller sine penge fra sin ferieidyl, kom jeg til at tænke på et gammel Margaret Thatcher-citat, som højrefløjen plejer at hylde – for hun sagde i sin tid som konservativ, britisk premierminister:

”Problemet med socialister er, at de på et tidspunkt løber tør for andre folks penge.”

Det citat er efterhånden så nemt at skrive bare en lille smule om:

”Problemet med Venstre-politikere er, at de på et tidspunkt løber tør for andre folks penge…”

Carl Holst, skynd dig nu og fraskrive dig den efterløn - og skynd dig i øvrigt at komme hjem fra din ferie og pas dit arbejde.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.