David Trads: Løkkes tre enorme problemer – og tre store fordele
"Da Lars Løkke Rasmussen for et år siden blev statsminister, talte han meget om fordelen ved at have serveretten, men enhver, der har spillet tennis ved, at der er mange slags server"

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

Da Lars Løkke Rasmussen for et år siden blev statsminister, talte han meget om fordelen ved at have serveretten, men enhver, der har spillet tennis ved, at der er mange slags server:

Den bedste serv er den hårde overhånd, som rammer så dybt og yderligt, at modstanderen ikke har en chance for at nå den. Et såkaldt serve-es!

Den næstbedste er en solid overhånd, som presser modstanderen, for så har du overtaget og kan fordele bolden, mens din modstander løber rundt. Du er på vej til sejr.

Den værste er den ynkelige underhånd, der langsomt og i en blød bue lander hos modstanderen, som så kan smashe den tilbage. Du har ikke en chance.

Den allerværste findes dog, hvis man spiller double – og hvor du er så ringe til at serve, at din medspiller beder om lov til at serve for dig, og hvor modstanderen siger ok. Det er ynkeligt.

Jeg ser Løkkes første år som en blanding af de fire servetyper. Der har vel ingen esser været, men statsministeren har ikke tabt hele tiden. Han har også vundet. Her er først de tre største problemer, jeg ser, og dernæst tre store fordele:

Problem #1: Løkkes troværdighed!

For tre år siden var Løkke suverænt landets mest troværdige politiker. Berømmet for sin viden, visioner, kommunikation. Alt det er han fortsat god til. Problemet er, at 1. klasses-fly og underbukse-gate har bidt sig fast. Intet bekymrer Venstre mere. Det går kun værre.

Problem #2: Venstres svaghed!

For tre år siden fik Venstre opbakning fra hver tredje dansker. Det var dengang, Løkke sagde, at han ikke ville være statsminister for enhver pris. I dag bakker kun hver sjette op. Venstres autoritet er simpelthen svækket. Det giver et ringe udgangspunkt at være et såret dyr.

Problem #3: De ’små’ blå!

Venstres selvopfattelse er, at de er blå bloks naturlige leder. Sådan ser hverken Dansk Folkeparti (større) eller Liberal Alliance (i evig vækst) imidlertid på det. Selv det lillebitte Konservative prøver at definere politikken. De ’små’ blå er en enorm udfordring. Alfahannen angribes.

Fordel #1: Styr på flygtninge!

Da Løkke kom til, fik vi godt 500 flygtninge om måneden. Så steg tallet til 5000. Løkke gik i gang - med smykkelov, grænsebomme, teltlejre og så videre. I dag er tallet lavt. Alle tænker, der ville være flere, hvis De Radikale bestemte. Holdes tallet nede, er det en triumf for Løkke.

Fordel #2: Rød bloks kaos!

Jo, blå blok ser ikke hel fin ud, men det er værre i rød blok: Gør Mette Frederiksen alt, hvad hun kan for at skræmme Enhedslisten, Alternativet, SF og De Radikale væk? Topfolk i Socialdemokratiet bliver ved med at lægge afstand til egne venner. Mærkværdigt.

Fordel #3: Serveretten!

Tilbage til den berømte serveret – for selv om der er koldt på toppen og alt det der, ja, så er det selvsagt en fordel at sidde på magten. At kunne sætte dagsordenen. I efteråret skal Løkke levere varen – med en stor skattereform. Lykkes det, er han en succes. Mislykkes det? Tja…

Kan Løkke vinde? Ja, det er absolut muligt. Men, der er fortsat større sandsynlighed for, at han taber, og at Mette Frederiksen snart sidder i Statsministeriet.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.