David Trads: Jo, jo, tag endelig fra de fattige
"Tanken om at lade SU’en falde med et par procent er usympatisk. Det handler om at skære indkomsten hos dem, der i forvejen tjener mindst – nemlig de studerende."

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

Da jeg forleden hørte radio, bed jeg mærke i, at Esben Lunde Larsen var besnæret af tanken om at sænke SU’en.

”Det svarer til en cafe latte om ugen,” lød det fra undervisningsministeren.

Lunde Larsen foreslog godt nok ikke konkret SU’en sænket, men han var fascineret af det regnestykke, som professor Niels Bjørn Andersen fra Copenhagen Business School turnerer rundt med i disse uger:

PROFESSOREN ØNSKER at undgå, at universiteterne skal spare de to procent, som Venstre-regeringen kræver. Det samlede budget for universiteterne var i 2014 på 8,3 milliarder kroner, mens den samlede udgift til SU til universitetsstuderende er på 8,9 milliarder kroner.

”Samfundet betaler med andre ord mere i SU til at forbedre de studerendes levestandard (bolig, kost, forplejning, transport, ferier, caffe latte med videre) end vi betaler til deres uddannelser,” skrev professoren i en kronik i Politiken.

VUPTI, lyder det fra den kloge mand i elfenbenstårnet: Hvis bare man flytter de to procents besparelser fra universiteternes budget over på SU’en, ja, så opnår man den samme besparelse, da de to udgiftsposter er nogenlunde identiske:

”Den nuværende SU-sats for udeboende er 5.903 kroner per måned. En 2 procents besparelse er således cirka 118 kroner per måned, hvilket mere eller mindre svarer til en caffe latte om ugen på Baresso eller nogle af de mange andre cafeer, hvor studerende hænger ud.”

Så kan vi kende en rigtig liberalist – for sådan en har det nemlig med at gå efter de fattigste i samfundet. Håne dem for, at de har råd til en kop kaffe ude i byen. Antyde, at de vælter sig i penge og luksus, mens den sølle professor forarmet må se på.

JEG TROR SIMPELTHEN IKKE, at Niels Bjørn Andersen længere aner, hvad det vil sige at være på SU – eller hvorfor vi overhovedet har valgt at tildele studerende penge, mens de er studerende. Det er naturligvis svært at få et budget til at hænge sammen på SU.

Et værelse – ikke en lejlighed, men et enkelt værelse med adgang til fælles bad og fælles køkken – koster i København i reglen mellem 4.000 og 5.000 kroner om måneden, inklusive vand, varme og el. Tja, så er pengene stort set brugt. Et tab på 118 kroner ville faktisk kunne mærkes.

De typer, der som professor Andersen og minister Lunde Larsen, forestiller sig, at de studerende hænger ud på storbyernes dyre cafeer, tager fejl. Det har kun få råd til. De fleste finder steder, hvor en kop kaffe koster ti kroner, eller hvor der er ti shots for 100 kroner.

UNDTAGELSERNE ER DEM, der har velhavende forældre – professorer for eksempel – som selvsagt kan kaste hundredekronesedler efter deres børn, hvis de har lyst til det. Pointen er bare, at vi ikke har indrettet vores uddannelsessystem efter de rigeste, men efter alle.

Kombinationen af gratis adgang til uddannelser og beskeden løn i form af SU sikrer os en mere lige adgang til at dygtiggøre sig. Det er godt for den enkelte – og det er godt for samfundet, fordi vi på den måde har størst chance for at uddanne de rigtige.

TANKEN OM at lade SU’en falde med et par procent er usympatisk. Det handler om at skære indkomsten hos dem, der i forvejen tjener mindst – nemlig de studerende.

Hvis professoren og ministeren virkelig synes, at et par procents lønnedgang ingenting betyder, ja, så kunne de jo passende begynde med at foreslå deres egen hyre sat ned.

Nå, det har ingen interesse?

Nej, tag endelig fra de fattige. Aldrig fra de velbjergede.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.