David Trads: Godt vi har kloge dronning Margrethe
"Egentlig er jeg ikke royal, men jeg bliver fristet, når jeg læser de kloge betragtninger, som dronning Margrethe her udviser om multikultur, om danskhed, om det nationale over for det globale," skriver David Trads i en ny blog.

Af David Trads
SE ALLE BLOGINDLÆG

JEG LÆSER et stærkt interview i Der Spiegel, det vigtigste tyske nyhedsmagasin, med vores dronning Margrethe – og det varmer mig om hjertet, fordi hun er så skarp:

Den måde, som hun – på tysk naturligvis – forstår at koble det nationale med globale, emmer af, at hun besidder et udsyn som få. I en uge, hvor alt for mange af vores politikere ævler løs om, hvad det vil sige at være ’dansk’, forklarer dronningen det så skarpt:

”Jeg repræsenterer alle mennesker, som er borgere i den danske nation.”

Nemlig!

Så enkelt kan det siges. Er du borger her i landet, ja, så er du dansker. Nu har vi det fra monarken selv – og så må det jo være rigtigt!

I interviewet, som er lavet i anledning af, at den 76-årige dronning er gæst i Tyskland, trækker Magrethe også to andre pointer stærkt op: Om multikulturalisme og om EU.

DER SPIEGEL refererer den opsigtsvækkende tale, som den norske kong Harald for nyligt holdt. Her opfordrede han sine landsmænd til at omfavne den multikulturelle virkelighed:

”Nordmænd er nordlændinge, trøndere, sørlinge – og folk fra andre religioner. Nordmænd har også indvandret fra Afghanistan, Pakistan og Polen, Sverige, Somalia og Syrien… Nordmænd tror på Gud, Allah, Alt og Ingenting… Norge er dig. Norge er os.”

Er den danske monark enig, spurgte det tyske magasin:

”Jeg vil ikke sige, at vi er et multikulturelt land, men her bor mange mennesker, der har forskellige rødder, baggrunde og religioner. Flere end for 30 år siden. Det gælder også for religionerne,” svarer hun og tilføjer:

”Som dansk dronning er jeg af forfatningen bundet til den lutherske tro, men det udelukker ikke andre troende. Tværtimod tror jeg, at jeg kommer tættere på andre med en anden tro, fordi jeg selv er troende. I øvrig repræsenterer jeg alle mennesker, der er borgere i Danmark.”

Det er, synes jeg, kloge ord. Ja, Danmark er et land, hvor de fleste tilhører den luthersk-protestantiske folkekirke, men selvfølgelig bør vi ikke være et lukket samfund, der ikke tillader andre trosretninger eller ateisme. Danmark er, som Margrethe siger, for alle, der vil.

DRONNINGEN SAMLER her. Det er godt – for i en tid, hvor alt for mange politikere bruger alt for mange kræfter på ’dumsmarte’ bemærkninger, som splitter, er det godt at have en samler.

Margrethe bliver også spurgt ind til Europa – og her balancerer hun klogt mellem lysten til både at være national og global. Hendes tanker er skarpe og præget af historisk viden:

”Jeg tror, at mange af os her af ren og skær europæisk eufori glemte, at Europa er et konglomerat af forskellige enheder, forskellige lande. Hvis du ikke nærer kærlighed til dit eget land; hvis du ikke kender dine rødder; hvis du ikke er relateret til dem mere, så vil du få problemer med resten af Europa. Et træ uden rødder vil vælte, mens et træ med rødder vil forblive en del af en skov.”

DRONNINGEN ADVARER mod at glemme ens udgangspunkt:

”Jeg tror, at mange mennesker har glemt, hvad deres rødder er. Det er en af fordelene ved lande med monarki: Regenten giver identitet over generationer og er en del af disse rødder, som fædrelandet udgør.”

Egentlig er jeg ikke royal, men jeg bliver fristet, når jeg læser de kloge betragtninger, som dronning Margrethe her udviser om multikultur, om danskhed, om det nationale over for det globale.

Godt vi har hende, tænker jeg.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected].

Om David Trads

Tidligere blandt andet chefredaktør på Information og Nyhedsavisen; Moskva-korrespondent og politisk redaktør på Jyllands-Posten; udviklingschef og USA-korrespondent for Berlingske; indlandsredaktør i DR Nyheder; redaktionschef for metroXpress og global udviklingsdirektør for Metro International: vært for ‘Hos Trads’ på tv2.dk. Har blandt andet skrevet: ‘Danskerne først! – en fortælling om Dansk Folkeparti’ i 2004; ‘Islam i flammer – danskerne og det muslimske oprør’ i 2006; og ‘Klimatruslen – set fra Danmark’ i 2008. Har holdt foredrag og kurser om alt fra politik til ledelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.