Danskernes slikforbrug er på vej mod verdensrekord
Vi elsker lakrids og vingummibamser, og snart kan danskernes slikforbrug overhale alle andres.
Danskerne spiser mere og mere slik og er som folkefærd godt på vej til at blive verdensmestre i disciplinen, skriver Politiken.
Danskerne spiser mere og mere slik og er som folkefærd godt på vej til at blive verdensmestre i disciplinen, skriver Politiken. Foto: www.colourbox.com/free


Danskerne er godt på vej til at blive verdensmestre i vingummier, lakridser og andet slik, skriver Politiken mandag med henvisning til en ny single fra forlaget Zetland.

Ifølge de seneste 2013-tal fra brancheforeningen Sugar Confectionary Europe har danskerne overhalet svenskerne og er nu nummer to efter finnerne med et forbrug på 8,18 kilogram slik per indbygger om året - eksklusive chokolade og tyggegummi.

Det er over dobbelt så meget som gennemsnittet i Europa og samtidig langt mere end amerikanernes slikforbrug, skriver Politiken.

En stor del af forklaringen på det høje slikforbrug er det mørke vinterhalvår, hvor mangel på sollys og aktivitet giver lavere indhold af det meget vigtige signalstof serotonin, der blandt andet virker kortvarigt dæmpende på stresshormonerne.

Men det forklarer ikke, hvorfor det mindst mørke af de skandinaviske lande er godt på vej til at spise mest slik.

Den udvikling kan ifølge eksperter henføres til, at vi i Danmark forbinder slik meget tæt med hygge. Familiehyggen er nærmest en dansk urkraft - og slikskålen fredag aften er en af de sjældne situationer, hvor danskerne opfører sig forbavsende ens.

Vi er så stærkt kulturelt programmeret, at selv kombinationen af den økonomiske krise og sundhedsbølgen kun skabte et lille, kortvarigt dyk i vores slikforbrug.

Det er anderledes med svenskerne, der ganske vist også har et hyggebegreb og også ser slik som et lyspunkt, især i de mørke måneder.

- Men der sættes ikke på samme måde så entydigt lighedstegn mellem hygge og søde sager som herhjemme, påpeger antropolog Jeppe Trolle Linnet fra Syddansk Universitet til Politiken.

En anden, der er dykket ned i hyggefænomenet, er forbrugerspecialist Heidi Boye fra mediebureauet Carat, der har skrevet ph.d. på CBS om sammenhængen mellem danskernes hygge og slikforbrug.

Hun siger til Politiken, at der er en social accept - både blandt familie, venner og arbejdskolleger - af, at det er i orden at spise usundt, når man hygger.

Senest i 2018 venter Sugar Confectionary Europe, at danskernes slikforbrug vil ligge pænt over finnernes.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.