Danskerne: Uber er værre end Ryanair

Næsten halvdelen af danskerne svarer i en ny undersøgelse, at de ikke vil benytte kørselstjenesten Uber af principielle årsager.
Nej, tak. Næsten halvdelen af danskerne vil vælge Uber fra af principielle årsager. Knap så mange vil fravælge det omstridte flyselskab Ryanair med den farverige Michael O'Leary (til venstre) i spidsen.
Nej, tak. Næsten halvdelen af danskerne vil vælge Uber fra af principielle årsager. Knap så mange vil fravælge det omstridte flyselskab Ryanair med den farverige Michael O'Leary (til venstre) i spidsen. Fotocollage: Avisen.dk. Foto: Scanpix / Arkiv

Det skyldes principielle årsager, når danskerne fravælger kørsel med onlinetjenesten Uber.

Sådan siger størstedelen af danskerne i en ny stor undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for 3F blandt 1.066 danskere.

Her svarer 45 procent af danskerne, at de ikke vil benytte Uber af principielle årsager, skriver Fagbladet 3F.

Danskerne vil hellere flyve med Ryanair end køre med Uber, for blot 37 procent vil ikke bruge Ryanair af principielle årsager.

Ifølge Laust Høgedahl, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, er danskernes principielle fravalg af Uber et udtryk for befolkningens generelt brede opbakning til den danske model.

- Danskerne er politiske forbrugere. Vi tager nu politisk stilling til arbejdsforhold, som vi også gør til burhøns, siger Laust Høgedahl.

Birthe Linddal, sociolog og fremtidsforsker, er enig, men påpeger samtidig, at de politiske valg afhænger af den situation, forbrugeren befinder sig i.

- At være politisk forbruger handler om, hvilken kontekst man er i. Man bliver motiveret af noget forskelligt. Så selvom man ikke bryder sig om Uber, kan man godt købe æg fra burhøns, siger Birthe Linddal og tilføjer:

- I Danmark lærer vi allerede i folkeskolen, hvordan velfærdsstaten hænger sammen, og derfor er mange danskere bevidste om sager som Uber.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.