Danskerne tør ikke tale politik med kollegerne

Vi diskuterer hellere end gerne politik derhjemme med familien, men på arbejdspladsen klapper vi i, viser ny undersøgelse.
Mange danskere holder sig tilbage fra at diskutere politik med kolleger på arbejdet.
Mange danskere holder sig tilbage fra at diskutere politik med kolleger på arbejdet. Keld Navntoft/Scanpix

Er Helle Thorning-Schmidt en god statsminister? Har Lars Løkke Rasmussen rod i privatøkonomien? Hvorfor stormer Liberal Alliance frem i meningsmålingerne? Er Johanne Schmidt-Nielsen skarp eller bare et tågehorn?

Alt det diskuterer vi på livet løs med vores familie og venner. Til gengæld klapper de fleste danskere i på deres arbejdsplads, hvis talen falder på politik og det kommende folketingsvalg.

Det viser en ny meningsmåling, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Næsten hver tredje dansker taler slet ikke politik og valg med deres kolleger, viser meningsmålingen. Og yderligere en tredjedel svarer, at de kun i mindre grad diskuterer politik hen over madpakken med kollegerne.

Men danskerne får munden på gled om deres politiske holdninger, så snart de stempler ud fra arbejdspladsen, viser undersøgelsen. Mere end hver anden dansker, nemlig 52 procent, svarer, at de i høj eller i nogen grad taler politik med deres børn.

Og kun hver syvende dansker angiver i undersøgelsen, at de slet ikke diskuterer politik i familiens skød.

Når vi er blandt venner, diskuterer halvdelen af os politik, mens den anden halvdel holder bøtte om, hvorvidt vi foretrækker Løkke eller Helle som statsminister.

Politisk debat kan skabe splid blandt kolleger

Professor på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Rune Slothuus fremhæver, at mange danskere er forsigtige med at diskutere politik med deres kolleger, fordi det kan skabe splid på arbejdspladsen.

- Det kan være kontroversielt at diskutere politik med ens kolleger, for det kan skabe en ubehagelig situation og dårlig stemning, hvis man som kolleger er meget uenige om, hvor man skal sætte sit kryds ved valget eller bare har vidt forskellige holdninger til en aktuel politisk sag, siger Rune Slothuus.

For at undgå konflikter og splid med kollegerne foretrækker mange danskere at pakke deres politiske holdninger helt væk på arbejdspladsen.

- Man bliver lidt mere forsigtig, fordi man skal fungere sammen på arbejdspladsen, siger han.

Tryghed får munden på gled

Når danskerne er mere tilbøjelige til at diskutere politik med familie og venner, hænger det ifølge professoren sammen med, at man i familien og omgangskredsen føler sig mere trygge.

- Det er nemmere at diskutere med ens nærmeste, fordi man er tryg og ikke behøver at frygte, at det skader ens position, at man har de politiske holdninger, man nu har. Det er i den nærmeste omgangskreds og familien, at man vender aktuelle ting, siger han.

Avisen.dk’s undersøgelse flugter ifølge Rune Slothuus med andre valgundersøgelser.

- Det er ret stabile tal. Men tager vi det lange lys på, så det anderledes ud i 1970'erne og 1980'erne, hvor der relativt set var flere danskere, der diskuterede politik med deres kolleger end i dag. For 40 år siden var politik mere polariseret, og midt i 80'erne var der kæmpe debatter om den økonomiske politik og kontroversielle nedskæringer på velfærdsområdet, forklarer han.

Kvinder tier på jobbet

Ifølge undersøgelsen er det især kvinder, der undlader at diskutere politik på deres arbejdsplads. Syv ud af ti kvinder taler slet ikke eller kun i mindre grad politik med deres kolleger. Og kun hver tyvende kvinde diskuterer i høj grad politik på arbejdspladsen.

På hjemmefronten er kvinderne til gengæld lige så glade for at debattere Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen med familien, som deres ægtemænd er.

Thorning og Løkke får en overhaling over familiefrokosten

Danskerne taler især politik med familie og venner, mens de er mere forsigtige på deres arbejde, viser en ny undersøgelse.

Taler du politik og det kommende folketingsvalg med dine børn og nærmeste familie?

I høj grad: 16 procent

I nogen grad: 36 procent

I mindre grad: 34 procent

Slet ikke: 14 procent

Taler du politik og det kommende folketingsvalg med dine kolleger?

I høj grad: 9 procent

I nogen grad: 25 procent

I mindre grad: 32 procent

Slet ikke: 30 procent

Taler du politik og det kommende folketingsvalg med dine venner?

I høj grad: 12 procent.

I nogen grad: 39 procent.

I mindre grad: 36 procent.

Slet ikke: 14 procent.

Kilde: Analysebureauet Wilke for Avisen.dk. Undersøgelsen er gennemført blandt 1.006 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år i perioden 5. maj til 12. maj 2015.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.