Danskerne til politiet: Hold op, hvor er I gode!

Politiet har håndteret flygtninge-situationen supergodt, mener to ud af tre danskere. Politiformand Claus Oxfeldt er glad.
To ud af tre danskere tager hatten af for den måde danske politibetjente håndterede flygtningestrømmene på i september.   
To ud af tre danskere tager hatten af for den måde danske politibetjente håndterede flygtningestrømmene på i september.    Foto: Claus Fisker/Scanpix

Danske politibetjentes måde at håndtere flygtningestrømmene på i de senere uger møder stor respekt hos et flertal af danskerne.

To ud af tre danskere mener, at politiet alt i alt har håndteret flygtningesituationen herhjemme godt eller meget godt. Kun hver syvende dansker mener, at politiet har tacklet flygtningekrisen dårligt eller meget dårligt.

Det viser en ny undersøgelse gennemført af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk. I undersøgelsen erklærer hver femte dansker, at politikorpset hverken har gjort det godt eller skidt.

Politifolk i store dilemmaer

Formand for Dansk Politiforbund, Claus Oxfeldt, er begejstret over, at hans medlemmer får ros og respekt af borgerne.

- Jeg er glad for sådan en undersøgelse. For jeg synes også, at politibetjente har klaret det fint i betragtning af, at de har stået i et dilemma og en politisk situation, der var svær at løse politimæssigt, siger han - og henviser til, at der i flere døgn ikke var politiske svar på, hvordan politiet skulle håndtere de tusindvis af flygtninge, der kom over grænsen med færge til Rødby og tog til Sønderjylland.

Claus Oxfeldt mener, at borgerne har været klar over, at politiet var på overarbejde og samtidig på en meget svær opgave.

- Det var en fuldstændig atypisk situation. Jeg er glad for, at folk godt ved, at vi har arbejdet under stort pres. At når der var mange flygtninge, var vi nødt til at lade dem gå, og når der var få, kunne vi kontrollere dem, forklarer Claus Oxfeldt.

Vi har også følelser

Politiformanden mener også, at det spiller ind på folks opfattelse af betjentenes indsats, at de oplever dem som mennesker.

- Politifolk har også følelser. Mange politifolk har været berørt over at se børn, der ikke har fået mad og drikke i flere dage. Og det påvirker også os at møde mennesker, der har det dårligt, siger han og udtrykker stolthed over måden det danske politi har håndteret krisen på.

Regeringen har svigtet - ikke politiet

Det gør Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup også. Han fremhæver, at en stribe hyggelige billeder af betjente, der leger med børn på en motorvej, sikkert har påvirket danskernes opfattelse. Derudover er han enig i, at politiindsatsen var god.

- Efter omstændighederne har politiet klaret opgaven med flygtningestrømmene godt, mens både den nuværende og tidligere regering har svigtet forstået på den måde, at politiet ikke har haft tilstrækkeligt med ressourcer til at kunne gennemføre tilstrækkelig grænsekontrol. Og det kommer til at svie til os senere, siger Peter Skaarup.

DF kradser i overfladen

Han vil ikke klandre politiet, men pointerer, at der i kølvandet på den hyggelige tilgang til flygtningene rejser sig en række problemer.

- Tingene foregik i ro og mag, men hvis man kradser lidt i overfladen, er det problematisk, at der bliver lukket så mange migranter og asylansøgere ind over den danske grænse. Det får konsekvenser for vores velfærd på længere sigt, mener Skaarup.

Fakta om undersøgelsen

I den seneste måned har flygtningekrisen betydet, at mange tusinde flygtninge er strømmet ind over de danske grænser og har givet især dansk politi overarbejde.

Hvordan mener du alt i alt, at politiet har håndteret flygtningesituationen herhjemme?

  • Meget godt eller godt: 62 procent
  • Hverken eller: 20 procent
  • Meget dårligt eller dårligt: 14 procent
  • Ved ikke: 4 procent.

Kilde: Analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk. Undersøgelsen er gennemført blandt 1.033 respondenter i perioden 21. - 28. september 2015

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.