Danskerne: Hellere en ung end gammel regeringsleder

De færreste danskere ser det som et problem, hvis den næste statsminister er under 40 år, viser analyse.
Alderen er ikke et problem for hverken Mette Frederiksen (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V), mener danskerne.
Alderen er ikke et problem for hverken Mette Frederiksen (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V), mener danskerne. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix/arkiv

Bliver Danmarks næste statsminister Socialdemokratiets Mette Frederiksen, vil hendes alder ikke være et problem.

Det mener næsten ni ud af ti danskere ifølge en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Ugebrevet A4.

Til gengæld er et flertal i undersøgelsen betænkeligt ved de to amerikanske præsidentkandidaters alder (68 og 70 år). Den kan blive et problem, mener de, og kun hver tiende ser deres alder som en styrke.

Den 38-årige Mette Frederiksen vil - såfremt hun skulle blive valgt inden for de næste fire år - ellers være den yngste regeringschef nogensinde i Danmark. Både Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S) var 44 år, da de tiltrådte.

Hver tiende mener, at hun er for ung, mens et massivt flertal ikke ser hendes alder som et problem. Endnu mindre problematisk er alderen for statsminister Lars Løkke Rasmussen. Skulle han blive genvalgt, kan han glæde sig over, at 95 pct. ser hans 52 år som uden betydning for varetagelsen af statsministerembedet.

Samlet set er de ni danske partiledere i gennemsnit 45 år. Ni ud af ti danskere siger i undersøgelsen, at det er passende, eller at alder er underordnet. Hver tyvende mener, at de politiske ledere i Danmark er for unge.

Kulturminister Bertel Haarder (V), der med sine 72 år er regeringens ældste og også blandt Folketingets ældste og mest erfarne politikere, mener, at vi i Danmark skal se det som en styrke, at man kan komme ind i Folketinget som forholdsvis uprøvet og også få en indflydelsesrig position i en relativt ung alder.

- Hvis man har en politik, fører en god kampagne, har lidt held i sprøjten og stiller op for et parti i fremgang, kan man godt blive valgt ind, selv om man ikke er kendt. På den måde er det ikke så kompliceret som i USA, siger Bertel Haarder til Ugebrevet A4.

Set over en længere årrække er der en klar tendens til, at de amerikanske præsidenter er ældre end danske statsministre, når de tiltræder første gang.

Selv om der har været præsidenter under 50 år - den afgående præsident, Barack Obama, var for eksempel 47 år da han tiltrådte - er det mere sædvanligt, at de er mellem 50 og 60 år ved indsættelsen, og præsidenter, som ved tiltrædelsen er fyldt 60 år er ikke usædvanlige, hvorimod det i Danmark er langt det mest almindelige, at statsministeren er under eller lige over 50 år, når han (eller hun) vælges første gang.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.