Danskerne gramser på brødet i supermarkedet
Flere danskere bruger ikke handsker, når de køber tag-selv-brød i supermarkedet. Det kan øge risikoen for smitte.
Tag-selv-brødet i supermarkedet kan være fyldt med bakterier, når flere danskere dropper handskerne.
Tag-selv-brødet i supermarkedet kan være fyldt med bakterier, når flere danskere dropper handskerne. Foto: Thomas Borberg/POLFOTO


Flere danskere skænker ikke bakterierne en tanke, når de dropper handskerne og i stedet bruger fingrene til at tage tag-selv-brødet i supermarkedet.

Både Netto, Kiwi, Lidl og Fakta har med stor succes indført tag-selv-brød i supermarkedet. Det er dog ikke alle danskere, der har vænnet sig til at tage handsker på, inden de rører ved brødet med beskidte fingre.

En undersøgelse lavet af analysebureauet Wilke for Ritzau Fokus viser, at hver femte af de forbrugere, der køber tag-selv-brød i supermarkederne, ikke bruger handsker, hver gang de tager brød fra montren.

Hvis man er den næste i køen, kan de andre kunders gramseri virke ulækkert. Men det kan også øge risikoen for smitte og gøre andre brødspisere syge. Det fortæller Elsebeth Tvenstrup Jensen, der er ekspert i hygiejne ved Statens Serum Institut.

- Hvis man fejler noget, og ikke har vasket fingrene grundigt efter man har været på toilettet eller har pudset næse, kan der være en risiko for, at mikroorganismer kommer på brødet, og så kan man smitte andre. Det gælder især, hvis man har maveinfektion med opkastninger eller diarre, siger hun og tilføjer:

- Specielt roskildesyge kan smitte, hvis man har norovirus på fingrene, for der skal ikke mange virus til, før man bliver syg.

Selvom der er en risiko for, at bakterierne spreder sig, så har Fødevarestyrelsen ikke oplevet de store problemer med tag-selv-brødet det seneste år.

- Vi har oplevet, at flere forbrugere henvender sig til os om, at kunderne i en butik ikke bruger handsker. Men vi har ikke oplevet nogen sygdomsudbrud, og der har ingen sager været, når vi har været på kontrolbesøg, siger Helle Eriksen, der er bromatolog i Fødevarestyrelsen.

Ifølge Helle Eriksen er risikoen for smitte relativt, når man sammenligner med andre fødevarer. Hun påpeger, at det ikke er en bakteriebombe, men at de fleste næppe ønsker at spise brød, som andre har gramset på med deres snotfingre.

- Man kan i teorien blive syg af det, hvis en tidligere kunde har rørt brødet med eksempelvis norovirus på fingrene. Brød er dog ikke det mest farlige, da der kun kan vokse få bakterier på det. Det er mere et æstetisk problem end et sundhedsskadeligt problem. For det er ikke ret lækkert at vide, at andre har gramset på det brød, som man selv skal spise, siger Helle Eriksen.

Fakta: Det spurgte vi om:

Bruger du handsker, når du køber bagerbrød i supermarkedet?

- Altid: 65,2 procent

- Ofte: 11,1 procent

- Sjældent: 3,4 procent

- Aldrig: 3,1 procent

- Jeg køber ikke bagerbrød i supermarkedet: 17,1 procent.

Fakta: Procent af de kunder, der køber brød.

Bruger du handsker, når du køber bagerbrød i supermarkedet?

- Altid: 79 procent

- Ofte: 13 procent

- Sjældent: 4 procent

- Aldrig: 4 procent

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.