Danskerne gider ikke arbejde i udlandet

Antallet af danskere, der rejser til udlandet for at arbejde, er gået i stå. Vi risikerer at tabe på konkurrenceevnen, advarer ekspert.
Mens europæerne i højere grad søger mod andre EU-lande for at arbejde, er udviklingen herhjemme gået i stå.
Mens europæerne i højere grad søger mod andre EU-lande for at arbejde, er udviklingen herhjemme gået i stå. Foto: MIK ESKESTAD/POLFOTO

Der er stilstand i antallet af danskere, som forlader de trygge rammer til fordel for en arbejdsplads i udlandet. Det viser nye tal fra tænketanken DEA.

Den årlige udvandring i Danmark er på 0,2 procent og uændret igennem 30 år. Til gengæld voksede emigrationen blandt andre EU-borgere med 33 procent fra 2002-2011. Det skriver Berlingske onsdag.

Og udviklingen er bekymrende, mener ekspert og forskningschef bag undersøgelsen, Martin Junge.

- Det er helt afgørende for et samfund, at mange borgere tager til udlandet for at arbejde. Vi danskere kan lære vigtige kompetencer og tage en masse viden med hjem, nye netværk og andre arbejdsformer. På den måde bidrager udlandsdanskerne til det danske arbejdsmarked, siger Martin Junge til Berlingske.

Han frygter, at den danske arbejdsstyrke vil komme til at mangle internationale kompetencer, der er nødvendige i forhold til at kunne begå sig på det globale marked. Samtidig understreger han, at den erfaring, man kan vinde ved at arbejde i andre lande, er guld værd for den enkelte, fordi vedkommende stiger i kurs.

Og bekymringen om at den danske arbejdskraft for evigt er tabt for Danmark, er helt ubegrundet, fordi langt de fleste vender hjem efter fem år i udlandet, forklarer Martin Junge.

Hos DEA forklarer man til dels rejseskrækken med, at danskerne generelt har høje lønninger, og hvis de skal se fidusen i at rejse ud, skal det være til lande, hvor lønnen er endnu højere.

Men ifølge Europabarometret er det ikke kun lønnen, som driver danskerne til at tage arbejde udenfor landets grænser. 48 procent af danskerne, der overvejer at søge mod udlandet, fortæller nemlig, at de i andre EU-lande har bedre muligheder for "at udvikle sig professionelt eller gøre karriere".

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.