Danskerne frygter britisk farvel til EU

Hvis briterne stemmer nej til fortsat medlemskab af EU, frygter flertal af danskerne, at det vil skade både dansk økonomi og beskæftigelse.
Kun hver tiende dansker mener, at det vil være godt for dansk økonomi og beskæftigelse, hvis det briterne dropper EU-medlemskabet.
Kun hver tiende dansker mener, at det vil være godt for dansk økonomi og beskæftigelse, hvis det briterne dropper EU-medlemskabet. Foto: Scanpix/arkiv

Et flertal af danskere mener, at et britisk farvel til EU vil være meget dårligt eller dårligt for Danmarks beskæftigelse og økonomi. Helt præcist er det 56 procent af danskerne, der bæver for, hvad en britisk udmelding af EU kan betyde for dansk eksport og dermed danske jobs.

Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4 i perioden fra 2. til 6. juni 2016.

Kun hver tiende dansker mener, at det vil være godt for dansk økonomi og beskæftigelse, hvis briterne dropper EU-medlemskabet. 18 procent af vælgerne mener ikke, at det har nogen betydning for Danmark, hvad briterne stemmer 23. juni.

Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen forstår godt, at danskerne er nervøse for både job og pengepung, hvis det ender med en udmeldelse af EU.

- Det vil utvetydigt være noget rigtig skidt for både dansk økonomi og beskæftigelse, hvis briterne melder sig ud af EU. Danskernes bekymring er meget reel, fastslår han.

Socialdemokraternes EU-ordfører Peter Hummelgaard finder også grund til bekymring.

- Valget kan sagtens få enormt store følger og konsekvenser for Danmark og danskere i al almindelighed. Hvis vi ender med en britisk udmeldelse af EU, får danske virksomheder sværere adgang til det britiske marked, siger han.

Flere beregninger fra blandt andet Arbejderbevægelsens Erhvervsråd anslår, at Brexit kan koste op mod 13.000 danske arbejdspladser, hvis eksporten hen over Nordsøen bliver mindre. Men det er første gang, at danskerne selv er blevet spurgt om, hvordan de ser på konsekvenserne.

Men en britisk udmeldelse af EU er ikke lig med deroute for hverken dansk økonomi eller beskæftigelse, vurderer EU-forsker på Aarhus Universitet, lektor Derek Beach.

- Set fra et dansk perspektiv vil man stort set ikke kunne mærke nogen forskel. Det er nok minimalt, hvordan det vil påvirke Danmark i en negativ retning, siger han.

EU-forsker på Københavns Universitet, professor Marlene Wind pointerer overfor Ugebrevet A4, at ingen reelt kan vide præcist hvilke konsekvenser et britisk farvel til EU vil få.

Tal fra Danmarks statistik viser, at Danmark sidste år havde en samlet eksport på knap 70 milliarder kroner til de britiske øer. Cirka 45.000 danske job indenfor især industri, handel og transport er knyttet til eksport til Storbritannien.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.