Danskerne: Ebola vil også ramme Danmark

Et flertal af danskerne tror, at ebola vil nå frem til Danmark. Et udbrud af sygdommen er dog usandsynligt herhjemme, vurderer ekspert.
Hvidovre Hospitals Infektionsmedicinsk Afdeling, hvor de er klar til at tage sig af et eventuelt ebola-udbrud, hvis denne virus skulle komme til Danmark.
Hvidovre Hospitals Infektionsmedicinsk Afdeling, hvor de er klar til at tage sig af et eventuelt ebola-udbrud, hvis denne virus skulle komme til Danmark. Foto: KATINKA HUSTAD/Polfoto

Særlige ambulancer og sundhedspersonale klædt i noget, der minder om rumdragter.

De seneste måneders billeder bragt i forbindelse med ebola kan minde om noget fra en science fiction- eller katastrofefilm. Men ikke desto mindre forventer et flertal af danskerne, at vi vil se lignende scener udspille sig herhjemme.

I en meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Newspaq, svarer knap 56 procent af de 1028 adspurgte, at de tror, at ebola vil nå frem til Danmark.

Sundhedsfaglige eksperter har gang på gang afvist, at et ebola-udbrud i Danmark er sandsynligt, men den seneste tids tilfælde i lande, vi sammenligner os med, har rykket ved danskernes opfattelse. Det vurderer Michael Hviid Jacobsen, der er sociolog med speciale i frygtkultur ved Aalborg Universitet.

- Den seneste måned til halvanden har rokket ved vores opfattelse af spredningen af ebola. Vi har set en række ebola-eksempler både i USA og flere europæiske lande, herunder Skandinavien. Så der har været mange konkrete sager, der givetvis har rykket ved vores forståelse af ebola og herunder også rykket ved flere eksperters forståelse, siger han til Newspaq.

At vi her i Danmark vil opleve tilfælde af ebola, kan da heller ikke udelukkes. Det forklarer overlæge og afdelingschef ved Statens Seruminstitut, Kåre Mølbak.

- Det er ikke urealistisk at forestille sig, at der kommer en patient til Danmark med henblik på behandling. For eksempel hvis en dansker har været udsendt for en organisation og arbejdet i de ramte lande. Og jo længere tid der går, hvor udbruddet ikke er under kontrol, desto større vil den sandsynlighed være, siger han til Newspaq.

Et udbrud af sygdommen herhjemme er dog ikke noget, danskerne skal frygte, understreger Kåre Mølbak.

- At forestille sig at der kommer smitte af sygdommen i Danmark, det vil jeg vurdere som et meget usandsynligt scenarie, siger han.

Han henviser i den forbindelse til, at ebola kun smitter ved en så direkte kontakt med en række af patientens kropsvæsker, at det forekommer usandsynligt, at sygdommen skulle sprede sig herhjemme.

Heller ikke tilfælde som i Spanien og USA, hvor sundhedspersonale er blevet smittet af patienter, er noget, vi behøver vi at frygte.

- De steder, vi har set smitten på sygehuse, er der blevet fulgt nogle andre procedurer, end man ville følge i Danmark. Systemet herhjemme er nu så gearet, at eventuelle tilfælde vil blive dirigeret lynhurtigt til Hvidovre eller Skejby, der er helt indstillet på at tage disse patienter, siger Kåre Mølbak.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.