Danskerne dropper job i Udkantsdanmark

Det er svært for syd- og vestjyske virksomheder at rekruttere medarbejdere.
"Vi nærmer os en kritisk grænse. Vil vi realisere den vækst, vi har, kræver det, at virksomhederne har de rigtige medarbejdere," siger adm. direktør i DI Karsten Dybvad om syd- og vestjyske virksomheders problemer med at finde medarbejdere.
"Vi nærmer os en kritisk grænse. Vil vi realisere den vækst, vi har, kræver det, at virksomhederne har de rigtige medarbejdere," siger adm. direktør i DI Karsten Dybvad om syd- og vestjyske virksomheders problemer med at finde medarbejdere. Foto: Scanpix

Virksomheder i Syd- og Vestjylland kæmper i stigende grad med at få besat deres ledige stillinger.

Det viser en rundspørge, som landets største arbejdsgiverorganisation, DI, har foretaget blandt 7.100 virksomheder. Det skriver Finans.

Mens det i gennemsnit er 3 af 10 virksomheder på landsplan, der det seneste år forgæves har søgt efter folk, har op mod 46 pct. af virksomhederne i de sønderjyske kommuner måttet opgive at finde nye medarbejdere. Manglen på arbejdskraft er for mange virksomheder nu den største barriere for vækst.

"Vi nærmer os en kritisk grænse. Vil vi realisere den vækst, vi har, kræver det, at virksomhederne har de rigtige medarbejdere," siger adm. direktør i DI Karsten Dybvad.

Han opfordrer derfor bl.a. kommunerne til at øge indsatsen med at opkvalificere de ledige, mens virksomhederne bør kigge mod udlandet efter folk.

De økonomiske vismænd afviste i deres seneste rapport fra maj, at der er flaskehalsproblemer i Danmark, ligesom Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering peger på, at der i 2007 var fem gange så mange ubesatte stillinger som i dag. I halvdelen af de 42 jyske kommuner er ledigheden dog allerede på 4 pct. eller under, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er for tidligt at tale om landsdækkende flaskehalsproblemer, men det kan hurtigt komme, vurderer arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen.

"Der er allerede mindre problemer nogle steder i landet, og det vil sandsynligvis brede sig, når opsvinget får fat," siger Henning Jørgensen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.