Danskerne dropper efterårsferien

Efterårsferien er børnenes ferie. Kun hver tredje dansker har valgt at holde fri i den kommende uge, viser ny undersøgelse.
Efterårsferie er børnefamiliernes ferie. Derfor holder kun hver tredje dansker fri i den kommene uge.
Efterårsferie er børnefamiliernes ferie. Derfor holder kun hver tredje dansker fri i den kommene uge. Lars Rasborg, Scanpix/arkiv

Efteråret er ikke ferietid for langt de fleste danskere.

Hele 65 procent af danskerne siger nemlig, at de ikke holder efterårsferie. Det viser en ny undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Folkeskoler har efterårsferie fra mandag og ugen ud. Men hvis ikke man har børn, som har fri fra skole, gemmer de fleste nemlig ferien til andre tidspunkter af året, lyder det fra arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri.

- Den mest oplagte grund til at holde efterårsferie er, hvis man har børn, der går i skole. Så giver det rigtig god mening, at man gerne vil være sammen med dem og desuden kan det også være svært at få dem passet i efterårsferien. De fleste andre vil hellere gemme ferien til andre tidspunkter af året, hvor man måske har mere brug for det, siger underdirektør i Dansk Byggeri, Inger Petersen Thalund.

Efterårsferie er mest for børn 

Hos VisitDenmark, som er den nationale turismeorganisation i Danmark, genkender man billedet af, at efterårsferien er børnefamiliernes ferie.

- Efterårsferien er børnenes ferie. Hvis man har skolebørn vil man typisk gerne holde fri sammen med dem. Hvis det ikke kan lade sig gøre, bliver mange børn også sendt på ferie hos bedsteforældrene. Efterårsferien er fyldt med aktiviteter for børn, som for eksempel særudstillinger på muséer eller særarrangementer som for eksempel halloween i Tivoli, siger chefkonsulent hos VisitDenmark, Mette Dahl-Jensen og uddyber:

- Af samme grund fravælger de fleste, som ikke har skolebørn at holde fri i lige netop den uge. De kan lige så godt holde ferie på et andet tidspunkt, hvor det for eksempel både er billigere at rejse ud og mindre proppet de steder, som man gerne vil besøge, siger hun.

Alle har brug for at koble af

Selvom det mest er børnefamilierne, der vælger at holde fri midt i oktober, så er det vigtigt for både arbejdsglæde og arbejdsindsatsen, at alle sørger for at holde ferie med jævne mellemrum. Det mener Jon Kjær Nielsen, der har skrevet flere bøger om arbejdsglæde og holder foredrag og rådgiver ledere om trivsel på arbejdspladsen.

- Alle har brug for at holde ferie og koble helt af. Det giver os en pause til at få løftet blikket fra to-do-listen og få lidt perspektiv på vores travle hverdag. Derfor er det også vigtigt, at man holder ferie, når holder ferie og ikke for eksempel tjekker arbejdsmails, siger Jon Kjær Nielsen.

Hos Dansk Industri læses undersøgelsen også sådan, at det mest er børnefamilierne, som prioriterer at holde fri i efterårsferien.

- Det er mange steder ret individuelt, hvornår man holder fri. Hvis man ikke holder jul giver det for eksempel ikke så meget mening at holde juleferie, så vil man nok hellere have fri til de højtider, som betyder noget for en, siger senior chefkonsulent hos Dansk Industri, Lars Bruhn.

Ingen ferie, hvis ferien er højsæson

Han peger dog også på, at mange bliver nødt til at indrette sig efter, om der er særligt brug for dem i ferietider.

- Hvis man arbejder i Tivoli, må man nok indstille sig på, at der er brug for dig, når der er halloween i efterårsferien, siger Lars Bruhn.

Blandt den tredjedel som har efterårsferie, holder hele 70 procent fri hele ugen. I Wilke-undersøgelsen svarer flertallet, at de bruger efterårsferien til at slappe af derhjemme og bruge mere tid sammen med ægtefælle og børn.

- Det er vigtigt, at man bruger sin ferie på at være sammen med venner og familie, for de skal også tillade, at man får lov til arbejde over, når man igen får travlt på jobbet, siger ekspert i arbejdsglæde, Jon Kjær Nielsen

Undersøgelsen er gennemført repræsentativt fordelt blandt danskere over 18 år. Der er gennemført i alt 1018 interviews.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.