Danskerne aner ikke, hvornår de kan gå på pension

Over halvdelen af danskerne tror, at de kan gå på folkepension tidligere, end de egentlig kan.
Antennetekniker Palle Kamper er en af de danskere, der bliver overrasket over hvad den reelle pensionsalder er. Avisen.dk mødte ham på gaden i København.
Antennetekniker Palle Kamper er en af de danskere, der bliver overrasket over hvad den reelle pensionsalder er. Avisen.dk mødte ham på gaden i København. Foto: Mathias Svane Kraft

De fleste danskere tror, de kan trække sig tilbage fra jobbet tidligere, end de reelt har mulighed for. Det viser en ny undersøgelse.

Hvis du er 30 år eller derunder, kan du først få folkepension, når du fylder 73 år. Det kommer bag på rigtig mange, viser undersøgelsen, som er foretaget af YouGov blandt 1.049 danskere.

Blandt de unge forventer 83 procent en lavere pensionsalder end de 73 år, der ifølge de officielle prognoser bliver folkepensionsalderen, når de engang skal på pension.

Blandt de 30-40 årige skyder 82 procent for lavt. Og selv blandt de 50-60 årige, der nærmer sig pensionsalderen, tror 34 procent, at de kan gå tidligere på pension, end de egentlig kan.

- Der venter store grupper af befolkningen et sandt wake-up call, når det går op for dem, hvad deres reelle efterløns- og folkepensionsalder er i dag, siger Verner Sand Kirk, der er direktør i a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, som har fået foretaget undersøgelsen.

Stigende pensionsalder

I dag er folkepensionsalderen 65 år, men frem mod 2030 stiger den til 68 år, og herefter skal den følge udviklingen i levetiden.

De, der blev født i 2014, kan gå på pension i 2090, når de er 76,5 år. Det viser prognoser fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Se her, hvornår du kan gå på pension.

Det kan få økonomiske konsekvenser, når man ikke kender sin pensionsalder. Man kan begynde at få udbetalt sin private pensionsopsparing fem år før folkepensionsalderen, hvis man ikke kan eller ønsker at arbejde længere. Men det kræver, at man forholder sig til sin pension, understreger Anne Seiersen, der er underdirektør i brancheorganisationen Forsikring og Pension.

- Det kan have en ret sørgelig konsekvens, hvis du alt for sent begynder at interessere dig for din pension, og du troede, at du skulle leve et godt og rigt liv i din alderdom, og du ikke kan nå at spare nok op, siger hun og anbefaler alle at følge lidt med i deres egne pensionsforhold på pensionsinfo.dk.

Derfor er det et problem, at danskerne undervurderer deres egen pensionsalder, mener Søren Dijohn, der er seniorøkonom i sosu'ernes  pensionsselskab PenSam.

- Især for de grupper, der har vanskeligt ved at holde til at gå på arbejde til langt op i årene. For det kan kræve en ekstra forebyggende indsats, hvis helbredet skal kunne holde til et langt arbejdsliv, siger han.

Større klarhed over pension

I Dansk Arbejdsgiverforening efterlyser de en indsats, der skaber mere klarhed over, hvordan pensionsalderen kommer til at udvikle sig.

- Jeg forstår godt, at det kan være svært for en 27-årig at forholde sig til, hvornår han kan få folkepension. Men uanset om det hedder 68 eller 73 år, er det vigtigt at tænke over, hvordan man planlægger sit arbejdsliv og pensionsopsparing, holder sig selv up to date og undgår at belaste sig selv, så man kan være mange år i job, siger underdirektør Erik Simonsen.

I AK-Samvirke så de også gerne mere fokus på den stigende pensionsalder. Især nu hvor regeringen i forbindelse med 2025-planen foreslår at hæve pensionsalderen med yderligere et halvt år.

- Det her er jo et udtryk for, at folk endnu ikke er klar over, hvor voldsom en stigning, der faktisk er besluttet for pensionsalderen. Hvis de vidste det, ville modstanden mod yderligere forhøjelser af pensionsalderen være væsentligt større, mener direktør Verner Sand Kirk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.