Danskerne afviser Dovne Robert-forklaring: Selvfølgelig vil ledige arbejde

Kun hver tiende dansker mener, at ledige er dovne og arbejdssky, viser ny undersøgelse.
Selvom politikerne har strammet reglerne for arbejdsløse og lægger vægt på kontrol og motivation, mener langt de fleste danskere faktisk, at ledige gerne vil have et arbejde.
Selvom politikerne har strammet reglerne for arbejdsløse og lægger vægt på kontrol og motivation, mener langt de fleste danskere faktisk, at ledige gerne vil have et arbejde. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix arkiv

Arbejdsløse vil gerne have et job, og det er ikke deres egen skyld, at de ikke har et.

Det mener langt de fleste danskere, viser en meningsmåling, som ED-konsulenthuset har foretaget for Min A-kasse.

- Vi er positivt overraskede over resultatet. Det viser jo tydeligt, at danskerne ser ledige mere som jobjægere end som nogle, der nasser på systemet, siger Rasmus Felt, pressechef i Min A-kasse, der er en lille a-kasse under LO.

Meningsmålingen er foretaget blandt 1.067 repræsentativt udvalgte danskere. Den spørger blandt andet til, om folk er enige i, at dem uden job er ledige, fordi de ikke gider arbejde. Det erklærer kun lidt over hver tiende sig enig i. Næsten syv ud af 10 er uenige.

Det samme gælder i spørgsmålet om, hvorvidt folk uden arbejde er dovne.

Danskerne uenige med politikerne

Meningsmålingen kommer efter flere år med politiske reformer, som har strammet op over for arbejdsløse - blandt andet forkortelsen af dagpengeperioden og kontanthjælpsloftet. Argumentet har typisk været, at det skal kunne betale sig at arbejde.

Men noget tyder på, at danskerne altså ikke køber politikernes fremstilling af ledige, vurderer Morten Ejrnæs, som er lektor i teorier om sociale problemer ved Aalborg Universitet.

- Undersøgelsen viser, at der i befolkningen er et meget anderledes syn på arbejdsløse end det syn, regeringen og en stor del af de danske politikere har, siger han til Avisen.dk.

Det skyldes blandt andet, at en stor del af danskerne enten selv har prøvet at være ledige i en periode, eller kender nogen, som har, og derfor ved, at det ikke er selvvalgt eller bunder i dovenskab, forklarer han.

Ledige er som dig og mig

Den forklaring bakker Rasmus Felt fra Min A-kasse op om.

- Det viser jo, at danskerne ikke mener, at ledige er en bestemt form som mennesker, der ikke gider arbejde. Tværtimod ved de fleste godt, at ledige er ligesom dig og mig, siger han.

Han mener, politikerne i højere grad burde afspejle befolkningens holdninger og lave systemet om, så det tager udgangspunkt i tillid frem for kontrol.

Syv procent af respondenterne var arbejdsløse, da de deltog i undersøgelsen, men over halvdelen svarer, at de på et tidspunkt i deres liv har prøvet at være ledig.

Om undersøgelsen:

ED Konsulenthuset har på vegne af Min A-kasse blandt andet spurgt:

Hvor enig er du i følgende udsagn: Folk uden arbejde er dovne?

  • Meget enig - 1 procent
  • Enig - 9 procent
  • Neutral - 21 procent
  • Uenig - 36 procent
  • Meget uenig - 33 procent

Hvor enig er du i følgende udsagn: Folk uden arbejde er ledige, fordi de ikke gider arbejde?

  • Meget enig - 2 procent
  • Enig - 10 procent
  • Neutral - 21 procent
  • Uenig - 37 procent
  • Meget uenig - 33 procent

Meningsmålingen er foretaget i april 2016 blandt 1.067 repræsentativt udvalgte danskere.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.