Administration 

Danskere vil hellere donere til kræftpatienter end flygtninge

Danskerne giver mange flere penge, når der er Knæk Cancer på TV2 end når Dansk Flygtningehjælp samler ind. (Foto: Foto: Scanpix)

Danskerne er gavmilde, når organisationerne stemmer dørklokker, men vi giver hellere til nogle end andre.

Søndag klokken 10 går frivillige fra Dansk Flygtningehjælp ud med bøssen for at samle ind. Og selv om danskerne gerne giver en skærv, er flygtninge langt fra favoritten, når der samles ind.

23,2 procent af danskerne giver helst til organisationer, der hjælper flygtninge. Dermed er det den type organisation, som danskerne er mindst villige til at støtte. Til gengæld vil 50,2 procent danskere helst støtte organisationer, der hjælper og støtter syge i Danmark. Det viser en undersøgelse foretaget af analysebureauet Wilke for Avisen.dk.

Hos Dansk Flygtningehjælp er de klar over, at de ikke er alles favorit, men regner med en god dag, hvor de får omkring 16-17 millioner i bøsserne.

- Vi ved godt, at det er nemmere at samle ind til sygdom, fordi det er tættere på hver enkelt dansker. Men selvom det er sværere for os, så er der stadig mange, der vil hjælpe ude i verden. Når vi beder om penge, så støtter folk gerne, siger Claes Amundsen, der er kommunikations- og indsamlingschef i Dansk Flygtningehjælp og har 23 års erfaring med landsindsamlinger.

Dansk Flygtningehjælp gør samtidig opmærksom på, at størstedelen af deres arbejde handler om folk ude i verden, der er ramt af krig eller på andre måder er udsatte. De to grupper er der over 30 procent, der helst støtter.

Kræftens Bekæmpelse er populære

Undersøgelsen fra Wilke viser samtidig, at 13,5 procent af danskerne siger, at de har givet mere til indsamlingerne i løbet af de seneste fem år. Halvdelen af de adspurgte giver det samme, mens lidt over en tredjedel sjældent eller aldrig giver noget.

Hos Kræftens Bekæmpelse mærker de, at danskerne bliver mere gavmilde. Samtidig er de danskernes indsamlingskæledægge. Da de tidligere på året gik fra dør til dør samlede de 36,5 millioner ind. Det er rekord for både Kræftens Bekæmpelse og landsindsamlinger generelt.

- Vi oplever et større og større engagement fra danskerne i vores sag. Samtidig vokser markedet generelt, hvilket er rigtig godt, for det er gode formål alle sammen, siger chef for fundraising i Kræftens Bekæmpelse, Ken H. Andersen.

Han henviser til, at undersøgelser viser, at der på tværs af organisationerne bliver tjent mere og mere på landsindsamlinger. Samtidig slår antallet af landsindsamlinger rekord i år. En liberalisering af indsamlingsloven har åbnet op for nye spillere, og i løbet af 2016 går 18 organisationer på gaden for at samle ind. Der er dog mere end 28.000 indsamlingsruter i Danmark, og det er de færreste organisationer, der kan dække dem. Derfor bliver danskerne ikke ringet på døren af 18 forskellige organisationer, og Kræftens Bekæmpelse mener heller ikke, at de nye spillere betyder, de får færre mønter i bøssen.

Det går pengene til
  • Dansk Flygtningehjælp: Pengene fra landsindsamlingen er ikke øremærket til noget bestemt, men bliver brugt til organisationens beredskab. Sidste år blev pengene bl.a. brugt, da store grupper af flygtninge ankom i Grækenland og der med kort varsel skulle etableres lejre og nødhjælp. I år forventer Dansk Flygtningehjælp at en del af pengene vil blive brugt i kølvandet på kampene ved Mosul i Irak.
  • Kræftens Bekæmpelse: Pengene fra landsindsamlingen går til de tre formål, som Kræftens Bekæmpelse har fokus på: Forskning i forebyggelse og bekæmpelse af kræft, kampagner og støtte til kræftramte og deres pårørende.

 

UDVID

Opmærksomhed giver flere penge

Sidste år var rekordår for de organisationer, der samler ind til flygtninge og nødhjælp. For Dansk Flygtningehjælp betød det, at de samlede over 20 millioner ind.

Ifølge Claes Aamundsen var året helt exceptionelt, fordi billeder af druknede børn i Middelhavet og vandrende flygtninge på motorvejen skabte større opmærksomhed om Dansk Flygtningehjælps mærkesager.

- Vi ved, at hvis der er en stor krise, der får meget opmærksomhed, er det nemmere at få folk mobiliseret. Sidste år gav det mange flere indsamlere, og danskerne ved gadedøren var også mere rundhåndede, forklarer Claes Amundsen, der ærgrer sig over, at opmærksomheden ikke har holdt ved:

- Vi kunne godt ønske os, at opmærksomheden var fortsat, for problemet er blevet større. Vi har brug for mere hjælp.

Frivillige med raslebøsser er afgørende

Både Dansk Flygtningehjælp og Kræftens Bekæmpelse fremhæver, at antallet af frivillige, der går ud med raslebøsser er noget af det mest afgørende for en god indsamling.

I 2015 vurderes det, at 100.000 danskere gik fra døre til dør med indsamlingsbøssen.

 

 

UDVID

Den hidsige danske debat om flygtninge har også rettet skytset mod indsamlinger. Blandt andet har Danmarksindsamlingen og indsamlingsshows hos DR og TV2 mødt kritik for at støtte folk rundt omkring i verden, når der er hjemløse i Danmark. På Dansk Flygtningehjælps Facebook-side bliver der også spurgt ind til prioriteringerne. Ifølge Claes Amundsen udelukker det ene dog ikke det andet:

- Selvfølgelig skal vi have velfærd og passe på vores egne, men vi har også ansvar for resten af verden, siger Claes Amundsen.

Folk støtter det nære

Hos Kræftens Bekæmpelse mener de også, der er plads til at støtte både hjemme og ude. De oplever ikke i samme grad, at udviklingen i samfundet påvirker deres indsamlinger.

Til gengæld er nærhed og fællesskab hemmeligheden bag deres store opbakning:

- Kræft er en sygdom, der rammer og påvirker mange. På den måde kommer det tæt på folk. Hvis folk har haft kræft inde på livet, giver det sig selv, at man vil hjælpe andre, der går igennem det, siger Ken H. Andersen og tilføjer:

- Indsamlingerne er også en social ting, folk kan samles om lokalt. Det er en modpol til, at alt bliver individuelt. Vi har brug for at samles om nogle ting, og der er kræftsagen stærk.

Han har for nyligt oplevet et rekordstort engagement i Knæk Cancer-ugen, der også ser ud til at slå alle rekorder:

- Jeg tror rolig, man kan sige, at graden af involvering fra danskerne er støt stigende, fortæller Ken H. Andersen.

Undersøgelsen er gennemført repræsentativt fordelt blandt danskere over 18 år. Der er gennemført i alt 1.018 interviews. 

Det går pengene til
  • Dansk Flygtningehjælp: Pengene fra landsindsamlingen er ikke øremærket til noget bestemt, men bliver brugt til organisationens beredskab. Sidste år blev pengene bl.a. brugt, da store grupper af flygtninge ankom i Grækenland og der med kort varsel skulle etableres lejre og nødhjælp. I år forventer Dansk Flygtningehjælp at en del af pengene vil blive brugt i kølvandet på kampene ved Mosul i Irak.
  • Kræftens Bekæmpelse: Pengene fra landsindsamlingen går til de tre formål, som Kræftens Bekæmpelse har fokus på: Forskning i forebyggelse og bekæmpelse af kræft, kampagner og støtte til kræftramte og deres pårørende.

 

En politibil
Krimi

Mulig bombe eller andet fysisk ved Billunds Lufthavn

to stjerner
Kendte

Superstjerner dødelige uvenner

Nyheder

Stillads omkring Børsen køres væk 

to mænd kysser
Kendte

Vild med dans-stjerne: Det bliver tvillinger

politi i lufthavn
Krimi

Billund Lufthavn evakueret - mand anholdt

et hurtigtog
Dyreliv

Slange forsinker tog

et skilt foran et supermarked
Nyheder

Nyt underskud i Coop: 717 millioner 

en flot sangerinde på scenen
Nyheder

Vild Taylor Swift-rekord: 200 millioner 

en mand med skæg
Krimi

Her er manden som satte ild til sig selv i New York

en pistil blivee sigtet mod nogen
Krimi

7-årig skød tilfældig mand

bitcoins
Nyheder

Kryptovalutaer halveret – på nær én

åbningsfest
Nyheder

Har på et år overtaget 12 Coop-butikker 

får på en mark
Krimi

Kaos på motorvej

varme hveder hos en bager
Livsstil

To ud af tre vil have store bededag genindført

Stor sorg i de kongeliges ansigter.
Kongelige

Kongehuset:

De skal skilles

Tinus på en trappe med hat og farverig kimono.
Kendte

Forvist i Forræder:

Det sygeste

bagholdsangreb

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

Nyheder

Mand truer med at

sprænge sig selv i luften

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn